Boeren protesteren op rotonde in Hulst: 'We weten niet meer welke kant we op moeten'

Op verschillende plekken in Nederland blokkeren protesterende boeren distributiecentra. Ook zijn vanochtend de eerste tractoren al op landelijke (snel)wegen gesignaleerd. Toch lijkt het in Zeeland redelijk rustig rondom de boeren. Zo werd er tussen 09.00 uur en 11.00 uur aan de Abdaalseweg in Hulst een 'publieksvriendelijke' actie gehouden.
boeren protest
Boeren langs de N57 tussen Serooskerke en Middelburg vorige week woensdag © HV Zeeland
"We demonstreren tegen het stikstofbeleid", zegt boer John uit Lamswaarde. Hij is een van de rondrijdende boeren op de rotonde. "We weten niet meer welke kant we op moeten. In de toekomst weten we niet meer hoe ons bedrijf eruit moet zien. daarom blijven we maar rondjes rijden."

'Mensen kunnen even stil moeten staan'

"Mensen kunnen even stil moeten staan, maar het gaat geen uren kosten", zegt akkerbouwer Marnix Verbrugge uit Walsoorden, die ook verbonden is aan de ZLTO in Hulst. "We willen aandacht vragen, maar niet onnodig overlast veroorzaken." De actie duurde tot 11.00 uur en over het algemeen kregen de boeren steun van het wachtende verkeer. "Iedereen toeterde uit steun", zegt de boer uit Lamswaarde.
In de radio-uitzending Zeeland wordt Wakker vertelde Marnix Verbrugge vanochtend rond 6.05 uur over de actie bij Hulst:
Akkerbouwer Marnix Verbrugge vertelde in Zeeland wordt wakker over de actie bij Hulst
Tot nu toe zijn de boerenprotesten in Zeeland publieksvriendelijk. Zo werd er vorige week nog gebarbecued bij de Westerscheldetunnel en deelden boeren afgelopen weekend groenten en boerenzakdoeken uit bij Concert at SEA. "We vinden dat hier sowieso belangrijk om het op deze manier te doen", zegt Verbrugge hierover. "Zo hou je het het langste vol en heb je de meeste begrip. De bevolking leeft hier ook veel meer tussen de boeren. We hebben minder moeite om uit te leggen wat voor werk we dagelijks doen."

'Geen boeren, geen eten'

De boerenprotesten van vandaag lijken zich in eerste instantie vooral op de supermarkten te richten. Over het hele land verspreid blokkeren protesterende boeren met hun trekkers de distributiecentra van ketens als Jumbo, Albert Heijn en Lidl. Bij het distributiecentrum van Jumbo in Breda staan ook Zeeuwse boeren.
"We willen duidelijk maken: zonder boeren geen eten, zegt een Zeeuwse boer over die actie. "Kunnen mensen alvast aan het idee wennen." De boeren voorkomen dat vrachtwagens het terrein op of af kunnen. Hoelang de actie duurt, weet de boer - die anoniem wil blijven - niet. "Ik doe mee met de rest."

Kom je protesterende boeren tegen in Zeeland? Mail of app ons foto's of video's via nieuws@omroepzeeland.nl of WhatsApp 06-53289868.