Van wegwerp naar hergebruik, Plastic Soup Surfer vraagt aandacht voor de wegwerpmaatschappij

Met een e-foil, een surfplank met een hulpmotor, kwam Merijn Tinga vanuit Breskens aangevaren op het Badstrand in Vlissingen om aandacht te vragen voor de wegwerpmaatschappij waarin wij leven. "Wij gooien in Nederland elke ochtend 5 miljoen plastic bekers weg. Als je die allemaal naast elkaar zet is dat 385 kilometer lang, de afstand van Brussel naar Amsterdam. En dat ga ik surfend afleggen".
Plastic Soup Surfer Merijn Tinga (r) overhandigt bord aan Vlissingse wethouder Coen Bertijn.jpg
Plastic Soup Surfer Merijn Tinga (rechts) overhandigt bord aan Vlissingse wethouder Coen Bertijn © Omroep Zeeland
De surftocht gaat via Antwerpen, Gent, Terneuzen, Brouwersdam, Rotterdam, Den Haag, IJmuiden en Amsterdam. En dus ook Vlissingen. In elke stad overhandigt Tinga een bord, in dit geval met de tekst: 'Van wegwerp naar hergebruik, Gemeente Vlissingen'. Wethouder Coen Bertijn nam het bord in ontvangst.

Geven van mok en waterfles

"De gemeente doet al het een en ander om de wegwerpmaatschappij een halt toe te roepen, doordat we alle vierhonderd werknemers een mok en een waterfles hebben gegeven. En ik hoop dat de 44.000 Vlissingers dat voorbeeld gaan volgen, want we moeten af van de wegwerpmaatschappij", zegt Bertijn. "Het bord komt te hangen in de hal van het stadhuis", voegt hij er aan toe.

Verspilling voorkomen

Tinga voert deze campagne met Mission Reuse, dat test concepten rond hergebruik in de praktijk. Daar horen systemen bij die nodig zijn voor uitgifte, inzameling en het schoonmaken van de verpakkingen. "Kijk, al die bekers die we weggooien moeten verzameld, gesorteerd, vermalen en weer ergens anders voor worden gebruikt. Dat is verspilling. Dat moeten we voorkomen door bekers te gaan hergebruiken. Bijvoorbeeld door een mok te gebruiken voor je koffie, in plaats van een plastic beker", zegt Tinga.
Vervolgens stapte hij weer op zijn e-foil op weg naar de Brouwersdam. Vrijdag eindigt de surftocht in Amsterdam.