Protesteren of niet: dit deden Zeeuwse boeren maandag

Op verschillende plekken in het land blokkeerden protesterende boeren distributiecentra. In onze provincie maakte iedere boer zijn eigen afweging. Een aantal boeren haalde de trekkers weer uit de schuur om te protesteren en er waren ook boeren die gewoon thuis bleven, werkend op hun eigen weiland.
In Hulst protesteerden boeren vandaag door rondjes te rijden op de rotonde
Zo reden boeren in Hulst vanochtend rondjes over de rotonde aan de Absdaalseweg. Het protest verliep vredig: "We zorgen dat de doorstroming er gewoon is. Hooguit een minuutje wachten. Het motto is dan ook dat het veilig en vriendelijk moet verlopen", vertelt boer John Fassaert uit Lamswaarde.

'Mensen achter ons houden'

Alleen dan heeft het protest volgens hem het gewenste effect: "Heel veel mensen staan achter ons en we willen hen ook graag achter ons houden. Dat is het belangrijkste, dat we het samen doen. Anders hebben we de strijd bij voorbaat al verloren." Het vredige protest wordt duidelijk gewaardeerd door passerende auto's. Veel automobilisten steken een duim op of toeteren terug naar de rondrijdende trekkers.
Hoewel het protest er gemoedelijk aan toe gaat, is de boodschap van de boeren wel degelijk zeer ernstig: "Het stikstofakkoord moet van tafel. Ook Zeeland is heel paars ingekleurd, wat ons erg verrast heeft. Ik ben bang dat het behoorlijke consequenties zal hebben in de toekomst. We strijden voor ons bedrijf en alle collega's in Nederland", stelt de boer.

Gemengde gevoelens

De trekkerrondjes zorgen bij Fassaert dan ook voor gemengde gevoelens: "Enerzijds is het prachtig om met dit weer samen met collega's dit te doen. Anderzijds is het jammer dat het nodig is."

'Zonder boeren geen eten'

In Breda stond vandaag ook een club Zeeuwse boeren. Daar hadden tientallen trekkerrijders zich verzameld voor het distributiecentrum van supermarkt Jumbo, waardoor er geen vrachtwagens van of op het terrein konden. "We willen duidelijk maken: zonder boeren geen eten, zodat mensen aan dat idee kunnen wennen", zegt één van de boeren die anoniem wil blijven.
Boer John Fassaert
Boer John Fassaert protesteerde vandaag op de rotonde © Omroep Zeeland
Toch waren er ook boeren die vonden dat de banden van hun Zeeuwse trekkers met al die protesten wel genoeg asfalt geproefd hadden. Volgens hen was het weer tijd om met de trekker de blubber in te gaan. Verschillende Zeeuwse boeren gingen daarom vandaag weer 'gewoon' aan het werk en deden niet mee aan de landelijke oproep om te protesteren. "We moeten weer werken met onze trekkers en ondanks de acties wordt ons nog steeds weinig perspectief geboden", zegt boerin Kim Verdurmen uit Hulst.
Boerin Bertie Steur is vandaag 'gewoon' weer aan het werk op haar land
Boerin Bertie Steur is vandaag 'gewoon' weer aan het werk op haar land © Bertie Steur
Ook boerin Bertie Steur uit Renesse staat weer op haar land. "Ik weet weinig van de acties vandaag en er moet natuurlijk ook hard gewerkt worden. Daarnaast vind ik dat de politiek aan zet is. De geluiden vanuit het land maken duidelijk dat een flink deel van de bevolking achter de boeren staat. Volgens mij is het de taak van volksvertegenwoordigers om daar naar te luisteren en daarop te handelen."

'Ik heb het al druk genoeg'

Ook boer René Dingemanse uit Biggekerke liet zijn trekker op het eigen boerenterrein vandaag. "Ik snap de protesten echt wel en de frustratie ook, want die heb ik zelf ook, maar ik ga niet protesteren. De laatste keer dat ik dát gedaan heb was in de jaren 80", lacht hij.
De buren van Dingemanse, die ook boer zijn, doen volgens hem wel vaak mee aan de protesten. "Maar of zij vandaag ook gaan, dat weet ik niet hoor! We hebben ook gewoon andere dingen te doen. Vanmorgen moest ik bloemkool snijden en nu was ik bezig met de bonen. We hebben het al druk genoeg."