Vissers blokkeerden vanmorgen de Buitenhaven van Vlissingen, Westerscheldeferry tijdelijk uit de vaart

Zeeuwse vissers blokkeerden vanochtend de ingang van de Buitenhaven in Vlissingen. De vissers sloten zich met hun actie aan bij de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van de overheid. "Ook voor ons in de visserij zit geen toekomst door wat ze van plan zijn met de stikstof", zegt visser Henry Caljouw uit Arnemuiden. Onder andere de Westerscheldeferry had last van de blokkade en nam de ferry's tijdelijk uit de vaart.
Negen boten deden mee aan de actie. "Ze komen uit Vlissingen, Arnemuiden, Yerseke, Kortgene, Tholen... Zelfs iemand uit Stellendam. We hopen tot twaalf uur stand te houden", zei Caljouw aan het begin van de actie. Uiteindelijk staakten de vissersboten hun actie inderdaad om twaalf uur. Het protest had weinig gevolgen voor het scheepvaartverkeer.
De Westerscheldeferry had er wel last van. Iets voor half twaalf liet het bedrijf weten de ferry's uit de vaart te nemen. De Westerscheldeferry die om 11.18 uur uit Breskens vertrok, moest rechtsomkeert maken en voer weer terug naar Zeeuws-Vlaanderen. Er werden bussen ingezet. Vanaf 12.18 uur konden de ferry's weer ingezet worden.
De actie is op korte termijn tot stand gekomen. Caljouw: "We kunnen niet heel de Westerschelde afsluiten, daarvoor zijn we te klein. Maar we moeten iets doen." Ook op andere plekken in Nederland voeren vissers actie. Rijkswaterstaat laat weten de situatie nauwlettend te monitoren. "Veiligheid en doorstroming heeft de hoogste prioriteit."

Vissers en stikstof

De actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) en de Nederlandse Vissersbond gaven half juni aan dat de vergunningsaanvragen voor stikstof ook voor problemen in de visserijsector zorgen. Voor 1 juli moesten de aanvragen ingediend zijn om komend jaar te mogen vissen in de kustzones waar Natura2000-gebieden zijn. "We worden niet gezien als bestaand verbruik", zei een woordvoerder van de Vissersbond half juni.
"We moeten dus een nieuwe vergunning aanvragen. We erkennen de situatie rondom stikstof, maar nul stikstof bij de bestaande activiteiten is vrij complex", zegt een woordvoerder van de Vissersbond.
Volgens actiegroep EMK moet er zoveel stikstof gereduceerd worden dat het "onmogelijk" wordt om nog te vissen. Dan moeten motoren aangepast worden, maar dat lukt niet voor het einde van het jaar.
Vrijdag werd nog bekend dat de vissers een kleine 200 miljoen euro uit het Klimaatfonds krijgen omdat het kabinet meer windenergie op zee wil winnen. Vissers houden door de bouw van die windmolenparken minder ruimte over om te vissen. Het bedrag is gebaseerd op het inkomensverlies dat zij daardoor naar verwachting lijden, meldt landbouwminister Henk Staghouwer. Daarmee is de komende jaren in totaal 444 miljoen euro beschikbaar voor verkleining en verduurzaming van de vissersvloot.