Jan Paul van Hecke droomt van Premier League-debuut tegen Ronaldo

Jan Paul van Hecke werd als huurspeler verkozen tot speler van het jaar bij Blackburn Rovers waar hij in mum van tijd uitgroeide tot publiekslieveling. Zijn prestaties vielen op bij de KNVB en de verdediger uit Arnemuiden maakte aan het eind van het seizoen zijn debuut bij Jong Oranje. Met al die ervaringen en heel veel speelminuten op zak meldt Van Hecke zich met ambities bij zijn werkgever Brighton & Hove Albion.
Bekijk hier een uitgebreid interview met Jan Paul van Hecke
Twee jaar geleden tekende Van Hecke een driejarig contract bij de club uit het zuiden van Engeland. Na twee huurperiodes wil de rechtsbenige centrale verdediger in deze voorbereiding zijn kans grijpen. Vorig jaar rond deze tijd mocht hij ook aansluiten bij de selectie van Brighton & Hove Albion, maar door een blessure kon Van Hecke daar niet zijn echte kwaliteiten laten zien. "Maar in die week dat ik vorig jaar wel heb meegetraind, zag ik wel dat het niveau echt hoog is", vertelt de blonde verdediger eerlijk. "Toen wist ik dat ik nog wel een aantal stappen moest maken."

Veel vertrouwen in Blackburn

Na een verhuurperiode bij Heerenveen meldde zich nu Blackburn Rovers. Een club -uitkomend op het tweede Engelse niveau- helemaal aan de andere kant van het land. "Ondanks mijn blessure wilden ze mij graag hebben, daar sprak vertrouwen uit", blikt Van Hecke terug. Toen hij in het elftal kwam, heeft hij bijna alles gespeeld. En alles is veel want in de Championship zijn er ontzettend veel wedstrijden. "Het is een heel intensieve en fysieke competitie. Of het beter is dan de Eredivisie weet ik niet. Je kan dat niet echt vergelijken om dat het twee totaal andere competities zijn."
Voetbal Jan Paul van Hecke
Jan Paul van Hecke hier in het shirt van Blackburn Rovers - archieffoto © Orange Pictures
In Engeland spelen, betekende ook voor Van Hecke dat hij voor het eerst in het buitenland ging wonen. "Dat was wel een hele verandering", geeft Van Hecke toe. "Na een training of wedstrijd kon ik niet meer zo maar naar huis. Dat was wel eens lastig." Familieman Van Hecke miste Arnemuiden, zijn ouders en zijn broers. "Als ik dan hier weer was en met hen sprak, merkte ik wel dat ik bepaalde dingen had gemist. Soms is dat jammer, maar ik krijg er wel veel voor terug."
Van Hecke in actie voor Jong Oranje
Van Hecke in actie voor Jong Oranje © Orange Pictures
Deze week is Van Hecke begonnen aan de voorbereiding met Brighton & Hove Albion. "Ik ben nog redelijk fit omdat ik met Jong Oranje nog achttien dagen op pad ben geweest", schetst Van Hecke de situatie van dit moment. "En ik ben nu het Engels voetbal gewend. Dat scheelt heel veel. Ik ben benieuwd hoe ik er voor sta, maar ze hebben gezegd dat ze me graag willen zien."

Debuteren tegen Ronaldo

Stiekem heeft Van Hecke wel al naar het programma in de Premier League gekeken. Als openingsduel zag hij daar een uitwedstrijd tegen Manchester United staan. "Het zou wat zijn he", lacht Van Hecke. "Dromen mag altijd. Debuteren tegen Cristano Ronaldo op Old Trafford. We gaan het zien. Spelen in de Premier League was het ultieme doel als kleine jongen "