Volgens registratie 240 Zeeuwen met langdurige coronaklachten: 'Maar het zijn er beslist meer'

In Zeeland lijden tenminste 240 mensen aan het post-covidsyndroom. Zoveel staan er tenminste geregistreerd bij C-support. Maar volgens deze nazorgorganisatie zijn het er veel meer: "Wij denken dat veel mensen zich nog niet bij ons hebben gemeld."
Long covid post covid syndroom Elly Wilderom-Faasse
Post-covidpatiënten zijn extreem vermoeid © Omroep Zeeland
Het aantal patiënten met post-covid (langdurige coronaklachten) groeit nog steeds. Nog altijd lopen mensen coronabesmettingen op, het virus waart nog rond. Hoeveel mensen het post-covidsyndroom ontwikkelen van de omikronvariant en de nieuwste variant van het virus, is nog niet onderzocht.
"Ik zie patiënten van jong tot oud uit alle lagen van de bevolking", vertelt Ans Maaijen van Stichting C-support. De organisatie biedt een luisterend oor en geeft adviezen aan patiënten op het gebied van gezondheid, werk, inkomen, sociale contacten en kinderen. De ondersteuning is gratis en wordt betaald door de overheid. Naast nazorg geeft de C-support ook advies en scholing aan professionals. Of Maaijen veel mensen tegenkomt uit de zorg en het onderwijs? "Ja, die komen we veel tegen, 35 procent is zorgpersoneel, tien procent komt uit het onderwijs. Dat is de grootste groep. En verder verspreid uit alle functies en beroepen."

Met moeite twee dagen werken

Elly Wilderom is een van hen. Vorig jaar raakte zij besmet via de kinderen in haar klas op een basisschool in Yerseke. Nog altijd is zij niet hersteld. Met moeite kan zij twee korte dagen werken. "Met een dag ertussen om te rusten", vertelt zij. "De avond ervoor ga ik om half negen naar bed, gedurende de dag zit ik zoveel mogelijk en na schooltijd ben ik zo vermoeid, dat ik de rest van de dag niets meer kan doen. We warmen eten op uit de diepvries." Maar ze is dolblij dat haar schooldirecteur haar in alles steunt. Met veel rust kan ze toch nog blijven werken.
Op school bij haar kleuterklas probeert zij de dag zo rustig te laten verlopen. Ze zit zoveel mogelijk. "Koffiedrinken met collega's sla ik ook wel eens over." Als de kinderen naar huis gaan, vertrekt zij ook meteen. Alle vergaderingen en studiedagen mag ze overslaan. Thuis rust ze uit. Na een werkdag ploft ze voor de rest van de dag en avond op de bank.
Long covid post covid syndroom Elly Wilderom-Faasse
Juf Elly moet zich zo rustig mogelijk houden om de dag goed door te komen © Omroep Zeeland
Behalve met extreme vermoeidheid of kortademigheid kampen veel post-covidpatiënten ook met cognitieve problemen. Ze kunnen zich moeilijk concentreren, hebben problemen met hun geheugen en ze hebben een soort waas in hun hoofd.
"Die klachten hoor ik heel veel. Laatst sprak ik een vrouw die haar laptop in de koelkast had gezet", zegt nazorgadviseur Ans Maaijen. Wilderom herkent dat. "Ik kan nog maar tien bladzijden lezen. Maar het gaat gelukkig langzaam vooruit. Vorig jaar kon ik maar drie bladzijden lezen."
Ook hartkloppingen komen voor, net als pijn op de borst, spierpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, duizelingen, buikpijn, aanhoudende verhoging, verlies van reukvermogen en slaapproblemen. Er zijn meer dan 200 symptomen geteld.

Wat is post-covid?

Een aantal mensen heeft een paar weken na een coronabesmetting nog symptomen, of krijgt er nieuwe bij, die soms maanden of zelfs jaren kunnen aanhouden. Post-covid wordt deze langdurige nasleep van de ziekte genoemd, ook wel long covid of post-covidsyndroom, of PASC (Post-Acute Sequelae of Covid-19).
Onderzoekers hebben nog geen eenduidige verklaring voor het ontstaan van post-covid. Er zijn verschillende theorieën over de manier waarop het immuunsysteem van slag is geraakt. Hoe vaak post-covid voorkomt is ook nog onduidelijk. Het RIVM schrijft dat naar schatting twintig procent van de covidpatiënten vier weken na de besmetting nog klachten heeft. Dat aantal neemt verder af na drie maanden.
Bron: RIVM
Bij stichting C-support hebben zich op dit moment landelijk zo'n 16.000 mensen met post-covid aangemeld. Elke maand komen daar duizend mensen bij. Het zijn soms zeer aangrijpende verhalen, aldus Maaijen: "De impact kan heel groot zijn in het leven van mensen. Het is mijn hoop dat ik mensen een luisterend oor kan bieden en de weg kan wijzen."
Stichting C-support nodigt mensen met post-covid uit om zich aan te melden.