Eén op de tien medewerkers ziek, Zorggroep Ter Weel overweegt weer maatregelen

Zorggroep Ter Weel maakt zich zorgen over het oplopend aantal coronabesmettingen. Eén op de tien personeelsleden zit momenteel ziek thuis en met de zomervakantie voor de deur is het maar de vraag of ze de roosters nog rond krijgen. Daarom wordt al voorzichtig nagedacht om weer een aantal coronamaatregelen in te voeren, zegt bestuurder Coby Traas.
Corona Ter Weel Zorggroep ouderen virus
Zorggroep Ter Weel locatie Goes © Omroep Zeeland
Traas vertelt in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer dat het verzorgingstehuis deze zomer beroep gaat doen op de families van de cliënten, omdat zij naar eigen zeggen 'de bui al ziet hangen dat ze het rooster niet helemaal rond gaan krijgen deze zomer'. Op dit moment zit één op de tien personeelsleden van zorggroep Ter Weel ziek thuis en krijgen ze de bezetting op de afdelingen maar net rond, met de vakantie voor de deur en met de oplopende coronabesmettingen wordt de nood steeds hoger.

Concert at Sea

De bestuurder heeft ook geen goed gevoel over de impact van het afgelopen festivalweekend. "Als je nu naar afgelopen weekend kijkt naar zo'n Concert at Sea. Dan houd ik een beetje mijn hart vast, dan denk ik ook weer 'oh wat zal er nu gebeuren als er 45.000 mensen bij elkaar zijn geweest'. Ook al gun ik iedereen echt zijn plezier om weer op zo'n festival te zijn, maar je bent er toch een beetje huiverig voor." Hetzelfde geldt volgens Traas voor de vakanties. "De samenleving was toe aan ademruimte en leuke dingen, maar je kunt niet uitsluiten dat na de vakanties er een flinke toename is van de besmettingen. Als je nu besmet bent kun je niet komen werken en moet je weer in quarantaine.''
Voor zorggroep Ter Weel was dat ook de reden om hun eigen personeelsfeesten af te zeggen. "Je kunt het niet verantwoorden om met grote groepen zorgmedewerkers bij elkaar te komen."

In beraad over maatregelen

De zorggroep is aan het beraden welke maatregelen zij weer gaan invoeren. Als de zorg binnen de 1,5 meter plaatsvindt, dan wordt er weer een mondkapje gedragen onder het personeel. Voor het bezoek is dit niet verplicht. Maar ze zijn nog voorzichtig met het invoeren van regels, omdat de hoos van besmettingen nog moeten komen en er veel weerstand is bij mensen jegens de oude maatregelen. Er wordt wel meer gelet op de handhygiëne, zo worden er geen handen meer geschud en wordt er meer digitaal gedaan volgens de bestuurder.
Binnen de groep wordt gekeken naar het arbeidspotentieel van de werknemers. Velen van hen werken parttime. "Bij Ter Weel werken onze mensen gemiddeld 18,4 uur per week, landelijk is dat rond de 22 uur. Wij kijken of we de kleine contracten kunnen uitbreiden met een paar uur. Die extra uren geven iets meer ruimte om de diensten rond te krijgen."
Luister hier het gesprek met Coby Traas terug