Zorgstudent moest soms flink aanpoten in coronatijd, 'Dat was wel pittig, ja'

Zorgstudenten die in coronatijd stage liepen hebben soms een lastige periode achter de rug. Een van hen is Timo Dekker, mbo-student aan Scalda. Hij liep stage bij 's-Heeren Loo in Middelburg, waar mensen met een verstandelijke beperking worden opgevangen, toen in december 2020 bij hem op de afdeling corona uitbrak. Het werd een stage die hij niet licht zal vergeten...
Telkens weer die beschermende pakken aan... 'Het voelt zo onpersoonlijk'
Ze moesten pakken dragen, mondkapjes, haarnetjes en spatbrillen. Ingepakt als een soort astronaut kwamen ze dan bij de cliënten binnen. En dat maakte het werk er volgens Timo niet leuker op. "De bewoners hadden vooral ook op dat moment veel behoefte aan persoonlijk contact, omdat bezoek niet was toegestaan en de dagbesteding niet doorging. En juist op dat moment kun je dat persoonlijke contact niet geven."

Toch persoonlijke aandacht

Tegelijkertijd zochten Timo en zijn collega's naar creatieve oplossingen. "We zijn op een gegeven moment toch, met al die bescherming aan, bij de cliënten gaan zitten om met ze te praten of zelfs een spelletje te spelen, om ze toch een beetje die persoonlijke aandacht te bieden die ze nodig hadden."
Want geen pak aandoen was geen optie. "Kijk, het liefste wil je niet zo'n pak aantrekken, maar je kunt het ook doorgeven aan andere cliënten en dat wil je niet. Dus je moet wel", zegt Timo in de tuin van 's-Heeren Loo in Middelburg, waar hij na zijn stage is blijven werken met een nul-urencontract.

'Behoorlijk ziek van geweest'

Uiteindelijk werd Timo ook zelf positief getest. "Dat gebeurde bij een preventieve test. We moesten allemaal op een rijtje staan en dan werd er een PCR-test afgenomen. Ik ben er behoorlijk ziek van geweest en ik hield ook nog lang restklachten, vooral met mijn conditie. Ik voetbal ook en maanden later stond ik soms nog te kotsen naast het veld."
Maar het zwaarste was het werk zelf. Want er kwam veel verantwoordelijkheid op de schouders van de jonge student terecht. "Er waren ook perioden waarin we onder het personeel veel zieken hadden en toen was het wel flink aanpoten. Dat was wel pittig, ja."
Stagelopen in coronatijd was pittig voor Timo en hij is zeker niet de enige
En hij is zeker niet de enige die dit is overkomen. "Wanneer ik op school met mijn medestudenten erover praat, krijg ik de indruk dat zeker de helft van hen ook dit soort dingen heeft meegemaakt tijdens stages." Gecombineerd met het online-onderwijs trok het volgens Timo op een deel van de studenten een zware wissel.

Veel van geleerd

Tegelijkertijd heeft hij er ook veel van geleerd. "Ik kijk er vooral ook op terug als een heel erg leerzame periode." Hij is dan ook trots op de manier waarop hij zich erdoorheen heeft geslagen. En hij weet precies wat hij moet doen bij een volgende opleving van het coronavirus. "Als het opnieuw nodig is, weten we wat we moeten doen. Ik ben er klaar voor."