Goedemorgen! Yara en Dow stoten te veel uit, laatste verdachten Hrieps voor rechter en zeegrasproeven

Goedemorgen! Het is dinsdag 5 juli. Het is wat fris om naar het strand te gaan, maar precies 76 jaar geleden (in 1946) kwam een kledingstuk op de markt dat tot de dag van vandaag op warme, zomerse dagen uit de kast wordt getoverd: de bikini. Het hele weerbericht voor de dag lees je onderaan dit artikel, eerst het Zeeuwse nieuws van de dag.
Westzeedijk Colijnsplaat
Westzeedijk Colijnsplaat © Sandra Konst, Goes
De klimaatplannen van kunstmestfabrikant Yara en chemiebedrijf Dow zijn volgens Milieudefensie onvoldoende. Die liet de plannen van 29 grote vervuilers doorrekenen en nam de resultaten op in een zogenaamde Klimaatcrisis-Index. Hoewel een aantal bedrijven wel de uitstoot terugbrengt op de fabrieksterreinen, wordt de uitstoot van inkoop en verkoop niet aangepakt, aldus het onderzoek. Ze krijgen één jaar om de plannen bij te stellen, anders volgt - net als bij Shell vorig jaar - de gang naar de rechter.

Laatste verdachten Hrieps voor rechter

Vandaag staan de laatste twee verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de overval Hrieps in 2019 voor de rechtbank in Middelburg. Een 35-jarige Goesenaar wordt verdacht van medeplegen van de overval. Een 35-jarige Vlissinger zou sporen vernietigd hebben en het onderzoek hebben tegengewerkt. Meer over deze rechtszaak is vandaag te volgen bij Omroep Zeeland.
Waar ging het gestolen geld van Hrieps naartoe?
Laatste verdachten Hrieps voor rechter © Omroep Zeeland / ANP
Zorggroep Ter Weel maakt zich zorgen over het oplopend aantal coronabesmettingen. Eén op de tien personeelsleden zit momenteel ziek thuis. Lees hier meer over de zorgen bij Ter Weel.

Zeegras in het Veerse Meer

Na eerdere proeven in het Grevelingenmeer, gaat Rijkswaterstaat nu experimenteren met het terugplaatsen van zeegras in het Veerse Meer. Zeegras neemt veel koolstof op, meer dan de meeste bossen. De proeven in het Grevelingenmeer waren succesvol, het zeegras kan er overleven. Nu wordt gekeken of hetzelfde gedaan kan worden in het Veerse Meer.
Controle van het zeegras in De Grevelingen.
Controle van het zeegras in De Grevelingen © Field Company

Het weer

Het is vandaag zonnig met af en toe enkele wolkenvelden. Er staat een zwakke westenwind, vanmiddag een zwakke tot matige noord-noordwestenwind. De temperatuur loopt op tussen de 19 en 22 graden.