Huis voor Levensvragen praat met Zeeuwen over de zin van het leven

Door corona heeft het project 'Het Huis voor Levensvragen' van Zeeuwse Zorgschakels een valse start gehad. Te weinig mensen weten nog dat ze met hun levensvragen in de buurt terecht kunnen. "Soms is het juist fijn om met een 'vreemde' over het leven en de zin ervan te praten", zegt projectleider Meta Vrijhoef in het radioprogramma De Zeeuwse Kamer.
Huis voor Levensvragen
Met een 'vreemde' praten kan helpen om verder te komen © Huis voor Levensvragen
Het Huis voor Levensvragen is drie jaar geleden opgericht, vanuit een landelijke subsidie. Het is geen fysiek huis waar mensen naar binnen kunnen lopen. "We hebben elf geestelijke verzorgers door de provincie heen. Als mensen in gesprek willen kunnen ze daarvoor een aanvraag (laten) doen. Afhankelijk van de vraag en locatie koppelen we diegene aan een geestelijk verzorger", legt Vrijhoef uit.

'Soms kan een vreemde beter aangeven wat ik nodig heb'

Praten met mensen om je heen kan ook al veel helpen, zeggen de projectleider en één van de geestelijk verzorgers. Maar soms kan juist iemand op afstand je betere handvatten geven. "Het is fijn als er iemand is die met aandacht en een luisterend oor vragen stelt die nodig zijn op dat moment. Die net wat verder reiken dan de oppervlakte, vanuit een kundigheid", legt geestelijk verzorger Eveline Post uit.
"Mensen in mijn omgeving bedoelen het goed, maar een vreemde kan mij soms beter aangeven waar ik niet aan gedacht heb", zegt Vrijhoef.
Als je thuis tegen een verlies of tegenslag aanloopt dan moet je het zelf maar uitzoeken. Dat is vreemd natuurlijk.
Meta Vrijhoef - projectleider Huis voor Levensvragen
Het project is gestart, omdat deze zorg er wel is voor mensen die in een verzorgingstehuis of ziekenhuis liggen. "Maar als je thuis tegen een verlies of tegenslag aanloopt dan moet je het zelf maar uitzoeken. Dat is vreemd natuurlijk", vindt Vrijhoef.
Op dit moment zijn de gesprekken voor mensen vanaf vijftig jaar en mensen die ongeneeslijk ziek zijn. "Dat is vanuit die subsidie bepaald. Maar we merken dat jongeren, zeker in coronatijd, ook zitten met vragen. Het is jammer dat zij nu niet bij ons terecht kunnen." Wie in gesprek wil, krijgt zes gesprekken: "Samen de balans opmaken is de hoofdzaak. Als mensen echt therapie nodig hebben dan verwijzen wij ze door", legt Post uit.

Te weinig bekendheid

Wat de dames sowieso opvallend vonden is dat er in coronatijd - een tijd dat er voor veel mensen veel veranderde - niet ineens veel meer mensen kwamen voor een gesprek. "Je zou toch denken dat er meer mensen doorverwezen zouden worden naar ons. De connectie was er misschien nog niet, misschien hadden we te weinig bekendheid. Jammer, want dan hadden we misschien in kunnen springen op het moment dat de nood het hoogst was", legt Post uit.
Want haar ervaring leert dat voor bij tegenslag of verlies en verschillende levensvragen naar boven komen. "Je bent je dan meer bewust van het feit dat jij een keuze kunt maken en iets kunt veranderen. Als dingen vanzelf gaan kun je gelukkig je leven leven."
Luister hier het gesprek terug.
De Zeeuwse Kamer over het Huis van Levensvragen