Vrouwelijke verdachte in Zeeuws-Vlaamse zedenzaak naar Pieter Baan Centrum

De vrouwelijke verdachte in de Zeeuws-Vlaamse zedenzaak zal worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Daar kan ze geobserveerd worden en kan vastgesteld worden of er psychische problemen zijn. Dat werd vandaag duidelijk bij de voorbereidende zitting in het hoger beroep van de zedenzaak.
Zedenzaak Zeevla verdachten
De verdachten in de Zeeuws-Vlaamse zedenzaak © Omroep Zeeland
De zitting van vandaag duurde nog geen tien minuten. Dat de vrouw geobserveerd zal worden in het Pieter Baan Centrum was een wens van het Openbaar Ministerie. In de vorige zitting ging het nog over een medische toestemmingsverklaring om te bepalen of de vrouw geschikt is voor detentie omdat zij aan nierfalen lijdt. Die toestemming is verleend. Verder werd vandaag duidelijk dat er nog een getuige gehoord zal worden op 19 september.
Advocaat Susan Koster, die de vrouwelijke verdachte bijstaat, was vandaag niet aanwezig. Zij zei pas vandaag een oproep voor de zitting te hebben ontvangen, waardoor zij niet aanwezig kon zijn. Het hof meldde dat er wel degelijk post of e-mail is gestuurd naar de advocaat op 21 juni.
Waar gaat deze zaak over?
De vrouw staat terecht voor zedenmisdrijven die plaatsvonden in Zeeuws-Vlaanderen tussen 2008 en 2019. Haar minderjarige dochters werden jarenlang misbruikt door haar toenmalige vriend, die hiervoor in december 2020 werd veroordeeld. De vrouw had een actieve rol bij het faciliteren van het misbruik.
De dochters waren allebei ongeveer acht jaar oud toen het misbruik begon. De meisjes werden regelmatig gedrogeerd met slaappillen en GHB. Eén van hen moest ook seks met anderen hebben. Zij werd meegenomen naar parenclubs en parkeerplaatsen.
Naast het misbruik van de dochters werd ook het seksueel misbruik van een vriendinnetje bewezen geacht door de rechtbank.
Zowel de 45-jarige moeder uit Terneuzen van de twee meisjes die tussen 2008 en 2019 werden misbruikt, als de 49-jarige stiefvader uit Aardenburg zijn in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank in Middelburg. De vrouw kreeg tien jaar cel voor het actief meewerken aan het jarenlang seksueel misbruik en haar partner werd veroordeeld tot acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.
Advocaat Koster wraakte het gerechtshof in Den Bosch in mei, omdat ze de indruk had dat de rechtbank vooringenomen of niet onafhankelijk is. Vorige week trok ze echter het wrakingsverzoek in. Dit betekent dat de zaak vandaag weer verder kon gaan. Eerder wraakte de advocaat ook de rechtbank van Middelburg, dat wrakingsverzoek werd toen ongegrond verklaard.
Zedenzaak Z-V
Het misbruik vond onder meer plaats in het garagebedrijf van de man in Waterlandkerkje © Omroep Zeeland
De Zeeuws-Vlaamse zedenzaak kreeg landelijke aandacht vanwege de volgens de rechtbank 'meedogenloze en huiveringwekkende samenwerking' tussen de man en de vrouw. De vrouw had een actieve rol in het faciliteren van het misbruik volgens de rechtbank. Dat zij haar dochters niet zelf heeft misbruikt doet daar niet aan af.

Chatgesprekken

De chatgesprekken tussen de mannelijke en vrouwelijke verdachte die tijdens de rechtszaak aan bod kwamen, waren schokkend. Zo schrijft de vrouw op een gegeven moment aan de man: "Zo'n unieke relatie krijg je nooit meer, je hebt een moeder met twee dochters." Hij: "Ja, geweldig dat je zo ruimdenkend bent." Ook bleek uit de chatgesprekken dat het stel actief bezig was om vriendinnetjes van de dochters te laten logeren bij hun thuis met als doel seksueel misbruik. En de 45-jarige vrouw probeerde pleegouder te worden. Allemaal met het doel het seksueel misbruik van haar vriend verder te faciliteren.
Het hof bepaalde vandaag dat de volgende pro forma-zitting op 5 september zal plaatsvinden om 16.00 uur.