Bitterballen maken met koffiedrab om zo min mogelijk afval weg te gooien

Strandpaviljoen De Haven van Renesse kweekt oesterzwammen op hun koffiedrab om er later bitterballen en kroketten van te bakken. Ook maken ze likeur en gin van sinaasappelschillen. Eigenaar Don van Vliet is constant op zoek naar mogelijkheden om zijn afval niet weg te gooien.
Kroketten kweken op koffiedrab, deze strandtent doet het
Van Vliet vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het milieu. "Als je de kans hebt gekregen om te mogen ondernemen, dan heb je de plicht om niet alleen goed voor je gasten te zorgen, maar ook voor je omgeving en de toekomst. Het zou een gemiste kans zijn om niets te doen, kijkend naar alle ontwikkelingen die er momenteel zijn op dit gebied."
Van Vliet is al jaren bezig om zijn bedrijf te verduurzamen. Hij werkt intensief samen met Impuls Zeeland, een organisatie die Zeeuwse ondernemers helpt die niet precies weten wat de mogelijkheden zijn om milieuvriendelijker te werken. Hiervoor hebben ze een aantal vouchers van 10.000 euro beschikbaar gesteld, waarmee experts op het gebied van duurzaamheid kunnen worden ingehuurd.

We gebruiken veel te veel plastic

De Haven van Renesse heeft het geld gebruikt om te kijken of de inkoop, verkoop en afvalverwerking milieuvriendelijker kon. Van Vliet: "We hebben al deze processen kritisch bekeken en kwamen erachter dat we ontzettend veel weggooien en nog steeds veel te veel plastic gebruiken en accepteren van leveranciers."
Ik hoop dat ik de volgende generatie kan stimuleren en inspireren.
Don van Vliet - eigenaar De Haven van Renesse
De inventarisatie heeft geleid tot een aantal veranderingen binnen het bedrijf. "We zetten zo'n 3.000 kilo aan koffiedrab om. Normaal gesproken ging dat bij het restafval, maar nu wordt het gebruikt om oesterzwammen mee te kweken. Van deze zwammen maken wij dan weer kroketten en bitterballen. Datzelfde geldt voor alle sinaasappelschillen die gebruikt wordt om er likeur en gin van te maken."

'Ik wil zo min mogelijk afval overhouden'

Van Vliet is blij met deze veranderingen, maar vindt het nog steeds een druppel op een gloeiende plaat. Hij wil uiteindelijk zo min mogelijk afval overhouden en heeft daarom besloten om ook een biovergister aan te schaffen. "Al ons afval gaat in de luchtdichte biovergister en vervolgens gaan bacteriën aan het werk om het om te zetten in gas. En dat gebruiken we dan om mee te koken. Te gek, toch?"
Kroketten kweken op koffiedrab
Deze oesterzwammen worden gekweekt met behulp van koffiedrab © Omroep Zeeland
Helen Roskam, projectmanager Vrijetijdseconomie bij Impuls is blij met deze initiatieven en vindt het de hoogste tijd dat ook andere ondernemers gaan verduurzamen. "Het klimaat verandert en we krijgen steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. Daarnaast raken de bronnen uitgeput, waardoor we op zoek moeten naar alternatieven. Ook hebben we te maken met de veranderende gast die steeds meer om duurzaamheid vraagt. En tot slot is er de wet- en regelgeving, zoals het klimaatakkoord."

Een leefbare Delta creëren

Roskam hoopt dan ook vanuit Impuls Zeeland ondernemers te stimuleren en te kunnen ondersteunen richting allerlei innovatieve oplossingen, om de CO2-reductie te verbeteren en een leefbare Delta te creëren. "En zelf zou ik het heel tof vinden als ondernemers echt geïnspireerd raken en nu aan de slag gaan."
Kroketten kweken op koffiedrab
Likeur en gin van sinaasappelschillen © De Haven van Renesse
Van Vliet hoopt dat hij de volgende generatie kan stimuleren, maar benadruktwel dat hij geen voorbeeld is voor andere ondernemers. "Ik ben daar ook helemaal niet mee bezig. Het is vooral belangrijk dat je doet, wat je leuk vindt. En dit is wat ik ontzettend graag doe. En natuurlijk, als er meerdere ondernemers aansluiten zou dat fantastisch zijn, maar dat moet iedereen zelf beslissen."