Moeder en dochter uit zelfde hout gesneden, met perfect stilstaan zijn ze kampioen geworden

Al jaren zijn ze een onafscheidelijk duo: Amber Houtzager en moeder Monika van der Ree uit Groede. De kunst van de dames: zo stil mogelijk staan. Met hun hobby als levend standbeeld zijn ze afgelopen weekend Nederlands kampioen geworden in Ede.
Verspreid door de stad stonden veertig levende standbeelden. "Allemaal professionals. Daar komen best wat mensen op af. Normaal gesproken als je een muntje gooit komt het standbeeld tot leven. Afgelopen weekend kon je bij wijze van spreken helemaal niet stilstaan", zegt moeder Monica.

Eerder ook al prijzen gewonnen

De dames vallen niet voor de eerste keer in de prijzen met hun beeld 'Uit hetzelfde hout gesneden'. Twee jaar geleden wonnen ze ook al prijzen tijdens World Living Statues. Ze wonnen toen onder andere in de categorie 'amateurs' en dat betekende dat ze zich vanaf dat moment professional mochten noemen.
Moeder en dochter zijn al verschillende jaren actief als levend standbeeld. En dat verveelt nooit, zegt Monika: "Er is altijd wel iets anders. De weersomstandigheden, de stad en de interactie met het publiek. Altijd hebben we - zoals wij ze noemen - wel een magisch momentje."

Nieuwe standbeelden

Ondertussen zijn ze ook aan de slag met het maken van nieuwe beelden. "Daar zijn we nu druk mee. Een nieuw beeld betekent een nieuw verhaal dat je vertelt en een nieuw karakter dat je je eigen moet maken."
Moeder Monika van der Ree over de winst op het NK levende standbeelden