Yara Sluiskil is niet onder de indruk van plaats op lijst met grote vervuilers

Yara Sluiskil kan niet zoveel met haar plaats op de Klimaatcrisis-Index. Dat is een lijst van 29 grote vervuilers, die volgens Milieudefensie tekortschieten met hun plannen om CO2-neutraal te worden. Yara, en Dow, kwamen er niet goed vanaf. Volgens Yara brengt het rapport geen nieuwe inzichten: "Wij zijn vooral op zoek naar constructief kritisch meedenken."
De nieuwste fabriek van Yara, Ureum 8, is eindelijk klaar
Yara Sluiskil © Omroep Zeeland
"Alle input om onze plannen te verbeteren is welkom. Helaas geeft dit rapport geen nieuwe inzichten. Wij zijn vooral op zoek naar constructief kritisch meedenken." Yara is het op een aantal punten niet eens met de bevindingen van het New Climate Institute, dat de klimaatplannen van de grote bedrijven voor Milieudefensie doorrekende. Zo zou de transparantie over de plannen niet goed zijn, is er geen duidelijkheid over de aanpak van uitstoot na 2030 en wordt alleen de uitstoot van het terrein in Sluiskil meegenomen en niet die van de de aanvoer en export van producten.

Wel transparant

Volgens Gijsbrecht Gunter doet Yara er alles aan om de uitstoot naar beneden te brengen, en is daar ook transparant over: "Lees zelf onze Climate Roadmap 2030 voor Sluiskil, die we speciaal voor Milieudefensie gemaakt hebben. We hebben ze bovendien ook rondgeleid." Ook zegt Gunter dat Yara wel bezig is met de uitstoot van de invoer en uitvoer aan te pakken.
Dow
Dow in Hoek © Omroep Zeeland
Het dreigement van rechtszaken door Milieudefensie wanneer Yara binnen een jaar niet met betere plannen komen, kan bij Gunter niet op bijval rekenen: "De regie hoort ons inziens niet thuis bij Milieudefensie, maar bij de democratisch gekozen overheid, die beleid, wetten en regels kan maken, inclusief de instrumenten om daarop te sturen. In Sluiskil werken we intussen met ruim zevenhonderd collega's keihard door om onze plannen voor 2030 te verwezenlijken en daarin steeds ambitieus te blijven."

Dow wil communicatie verbeteren

Chemiereus Dow bij Hoek laat de reactie bij een kort statement. "Hoewel onze Routekaart naar nul in lijn is met het Nederlandse klimaatakkoord en de doelstellingen, biedt het rapport dat Milieudefensie heeft opgesteld ons aanvullende inzichten en aandachtspunten voor verdere ontwikkeling, onder andere rond de manier waarop we communiceren over onze inspanningen", laat het bedrijf weten. "Ook al hebben we veel informatie op onze routekaart, we blijven zoeken naar manieren om onze communicatie over onze duurzaamheidsinspanningen waar nodig te verbeteren."