'Zeeuwse bultrug' dood aangespoeld op Vlieland

Op Vlieland is vanochtend een bultrug dood aangespoeld. Uit onderzoek is gebleken dat het gaat om hetzelfde zeezoogdier dat de afgelopen maanden meerdere keren voor de Zeeuwse kust is gezien.
Op Vlieland is de bultrug dood aangespoeld
Op Vlieland is de bultrug dood aangespoeld © SOS Dolfijn
Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn kon eerder vandaag nog niet zeggen hoe groot de kans was dat het om de bultrug gaat die zich eerder voor de Zeeuwse kust liet zien. "Het kadaver is niet supervers meer en een beetje opgezet", zei Van den Berg. "Qua lengte zou het kunnen, het dier is zo'n zeven meter. De bultrug die in Zeeland is gezien, was ook niet super groot."
Uit onderzoek van SOS Dolfijn is nu dus gebleken dat het om hetzelfde dier gaat. "Walvissen zijn als individu herkenbaar door bepaalde uiterlijke kenmerken. Zo ook deze bultrug. Op basis van onder andere staartfoto's is de match gemaakt."
SOS Dolfijn vreesde al langer voor de gezondheid van de bultrug, het dier was mager en had last van huidproblemen.
Het dode zeezoogdier werd vanmorgen aangetroffen door medewerkers van Defensie die op Vlieland oefenen. Onderzoekers proberen op dit moment de doodsoorzaak te achterhalen. Van den Berg verwacht morgen meer duidelijkheid over de uitkomsten van het onderzoek.
Twee weken geleden ging SOS Dolfijn er vanuit dat de bultrug de Zeeuwse kust had verlaten. Voor Noordwijk en Texel werd vermoedelijk diezelfde bultrug gesignaleerd.