Opnieuw jarenlange celstraf geëist in zaak overval Hrieps

Tegen een 35-jarige man uit Goes die wordt verdacht van het medeplegen van de overval op muziekfestival Hrieps is vijf jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie. Tegen de 35-jarige Vlissinger, die bewijs zou hebben verduisterd, wordt drie maanden cel geëist. Deze laatste twee verdachten in de rechtszaak hebben vandaag hun strafeis te horen gekregen.
Waar ging het gestolen geld van Hrieps naartoe?
Weer celstraffen geëist in zaak Hrieps © Omroep Zeeland / ANP
De 35-jarige man uit Goes, broer van twee andere eerdere veroordeelden, ontkent alle betrokkenheid bij de overval eind 2019. Hij wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht voor het medeplegen van het misdrijf. Na de overval een zwarte tas aangetroffen, waar DNA van hem op zat en het DNA van een van de mannen die al eerder veroordeeld is in deze rechtszaak. "Ik ken de tas niet. Snap niet dat mijn DNA er op zit", zei de Goesenaar vandaag in de rechtbank.
Een getuige verklaart dat bij hem het geld werd geteld door één van de eerder veroordeelde heren en dat de Goesenaar daarbij was. Die nacht zou de overval besproken zijn, verklaarde de getuige. De verdachte ontkent dat.
De Goesenaar heeft tot nu toe 4,5 maanden vastgezeten als verdachte en werd geschorst onder de voorwaarde dat hij vandaag in de rechtszaak zou verschijnen. Daarbij heeft hij ook al eerder een gebiedsverbod gekregen. De verdachte heeft een fors strafblad door eerdere vergrijpen, waaronder mishandeling en poging tot doodslag. Dat strafblad weegt mee in de strafeis van het OM.
Ook de 35-jarige man uit Vlissingen ontkent alle betrokkenheid bij de overval waar volgens de Belastingdienst 362.980 euro buit is gemaakt. Het OM verdenkt hem van het wegwerken van bewijsmateriaal. De man verklaart in 2019 verslaafd te zijn geweest aan alcohol en drugs. Hij kan zich niet herinneren dat hij op de ochtend van het overval contact heeft gehad met een van de eerder veroordeelde betrokkenen.

Telefonisch contact

De officier van justitie zegt dat er telefonisch contact is geweest tussen 35-jarige Vlissinger en de overvallers in de nacht van de overval. Hij is naar Domburg gereden en zou ze hebben weggevoerd. Ook is contact geweest tussen beide verdachten vroeg in die ochtend. De verdachte hoorde vandaag dat er drie maanden cel tegen hem wordt geëist.
Beide verdachten waren vandaag aanwezig in de rechtbank. Ook een kleine groep van Hrieps, waaronder Hugo Kramer en zijn moeder, waren aanwezig. Kramer legde emotioneel getuigenverklaringen af, namens zijn moeder en namens de stichting. "Veelplegers zijn het. We lijden er nog elke dag onder."

De zaak Hrieps in vogelvlucht:

Op zondag 12 mei 2019 werd een woning in Grijpskerke overvallen. Terwijl een 73-jarige vrouw en haar kleindochter lagen te slapen, werd een stoeptegel door het raam van de voordeur gegooid. Drie gemaskerde mannen, waaronder één met een stok, drongen het huis binnen. Vervolgens werd de dagopbrengst van festival Hrieps weggenomen.
Het gestolen geld, bijna 400.000 euro, ging vermoedelijk op aan de aanschaf van een Mercedes, het aflossen van een schuld aan verzekeraar CZ, een vakantie naar Spanje, een hotelovernachting in het Amsterdamse Hilton, een Breitling-horloge en een gift aan een kennis.
De twee verdachten die vandaag voor de rechtbank staan, zouden ook vorig jaar voor de rechtbank staan. Toen lukte dat niet. De 35-jarige Goesenaar had een advocaat die langdurig ziek was. De advocaat van de 35-jarige Vlissinger wilde nog zeven getuigen horen.
Morgen gaat de rechtszaak verder, dan is de verdediging aan het woord.
Eind november vorig jaar werden vijf mannen, in de leeftijd van 25 tot 36 jaar, veroordeeld. Zij kregen straffen variërend van 4,5 tot 5 jaar. Inmiddels zijn zij tegen deze straf in hoger beroep gegaan, maar ze zitten nog wel vast. Een verdachte van 51 jaar is vrijgesproken.