Nieuw politiegebouw Middelburg bereikt hoogste punt, maar bouw loopt flinke vertraging op

Het is nog een geraamte, maar toch is het tijd voor feest. Het hoogste punt is bereikt bij de bouw van het nieuwe districtsbureau van de Politie Zeeland. Het idee is dat straks politiediensten die nu nog verspreid zijn - van de basisteams tot communicatiemedewerkers - allemaal in het gebouw in Middelburg gaan werken. De ligging is dan ook gunstig: naast de A58. Plan was om er eind dit jaar in te trekken, maar door vertragingen moet de politie een half jaar langer wachten op de opening.
Politiegebouw in Middelburg heeft het hoogste punt bereikt
Vier verdiepingen hoog torent het kantoor boven het groene landschap uit. In het midden van het gebouw komt een atrium: "Dat wordt een mooie, open ruimte met veel licht. Dat willen we ook uitstralen. Dat we heel erg open zijn. Het is een pand dat echt hoort bij Middelburg en de provincie", vertelt districtschef Joost Manusama terwijl hij naar boven kijkt naar de nu nog dakloze ruimte. Ruim een jaar geleden werd er gestart met de bouw.

'Het staat er voor de burger'

Het blauwe basisteam, de recherche, facilitaire zaken, ICT, communicatie en personeelszaken gaan werken in het gebouw: "Zodat de lijntjes heel kort worden." Het nieuwe politiebureau gaat dan ook plaats bieden aan zo'n vierhonderd medewerkers. Toch moet het vooral een publieke functie krijgen: "Als mensen aangifte willen doen of met een wijkagent willen praten, dan kan dat hier. Het staat er voor de burger van Zeeland", stelt Manusama.
Louis Walhout, Joost Manusama en Alwin Don
Louis Walhout, Joost Manusama en Alwin Don in het toekomstige atrium © Omroep Zeeland
Naast de publieke functie en de werkplek voor het politiepersoneel, zijn er ook ophoudcellen in het pand: "We hebben hier plekken gemaakt voor mensen die tijdelijk in de cel moeten zitten."

Huidige locaties verdwijnen

De drie huidige locaties van de politie in Middelburg verdwijnen. Het gaat om de panden aan de Segeerssingel, Achter de Houttuinen en de Buitenruststraat. Waarschijnlijk zullen die panden worden verkocht. "Maar wij blijven natuurlijk met onze wijkagenten in de wijk", voegt Manusama daaraan toe.
Nieuw politiebureau Middelburg
Het nieuwe districtsbureau in Middelburg © Omroep Zeeland
Het nieuwe gebouw is ontworpen door EGM-Architecten en moet een soort kameleon worden. De groenbruine tinten in het aluminium nemen bij veranderende luchten ook nieuwe kleuren aan. "En het is een heel duurzaam gebouw. Alle materialen die we gebruiken, kunnen in de toekomst, bij eventuele sloop, hergebruikt worden", legt Louis Walhout van de politie uit.
Atrium Middelburg politie
Het atrium in het districtsbureau in Middelburg © Omroep Zeeland
De bedoeling was dat het gebouw eind dit jaar af zou zijn, maar zoals het vaak gaat bij nieuwbouw, is er vertraging. Er zijn personeelstekorten en er is een gebrek aan materialen. Het gebouw is waarschijnlijk pas in april 2023 af. "Nu je pas echt ziet hoe groot het is en hoe licht het is, kun je je voorstellen dat we er heel graag in willen trekken. We waren het liefst eind dit jaar erin gegaan", stelt Manusama. Nog even geduld dus.
Politiegebouw Mortiere Middelburg
Het ontwerp voor het nieuwe politiegebouw in Middelburg © Omroep Zeeland