Vierentwintig uur lang hacken en snacken: 'Er komt hier veel adrenaline vrij'

Tafels liggen bezaaid met chocoladerepen, fastfood en lege drinkbekers. Daartussenin staan tientallen beeldschermen en toetsenborden. Geconcentreerd turen HZ-studenten naar hun scherm om zo goed mogelijk te hacken. Want dat doen ze vierentwintig uur lang tijdens de hackathon in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Doel? Plezier maken, leren en een 3D-printer winnen.
HZ-studenten hacken in Middelburg
HZ-studenten hacken vierentwintig uur lang in Middelburg © Omroep Zeeland
De hackathon is de afsluiting van het studiejaar. Alle ICT-studenten van de HZ buigen zich over verschillende vraagstukken. Ieder groepje krijgt een opdracht. Van het programmeren van een robot tot het geven van oren aan de computer zodat je ertegen kunt praten.

Out of the box denken

Organisator Mahyar Emamjomeh legt uit waar de jury de studenten op beoordeelt: "We kijken voornamelijk naar teamwork. Hoe werken ze samen? Hoe ga je met elkaar om? Hoe breng je ideeën tot stand? Ook kijken we naar creativiteit. We vinden het belangrijk dat de studenten out of the box durven te denken."
Mahyar Emamjomeh
Organisator Mahyar Emamjomeh © Omroep Zeeland
Student Thijs de Rechter uit Schoondijke schat z'n overwinningskansen realistisch in: "We hebben niet de meeste ervaring. Ik denk dat er hier wel een paar mensen zijn die meer ervaring hebben. Ik denk dat de kans dat wij winnen zo'n 5 à 10 procent is." Ondanks die kleine kans op winst, geniet hij wel van de hackathon: "Het is gewoon heel leuk.

'Ze overleven het wel'

Die vierentwintig uur achter een scherm zitten is best lang, maar volgens Emamjomeh wordt er goed voor de hackers gezorgd: "Eten, drinken, alles wordt geregeld. Er zijn slaapplekken, dus daar maak ik me geen zorgen om. Ze overleven het wel", zegt hij lachend.
Hackers Middelburg
In de ZB in Middelburg zijn tientallen studenten urenlang aan het hacken © Omroep Zeeland