Zeeuwse boerderijwinkel-app ineens razend populair

Een app waarmee je kunt zien waar er in de buurt een boerderijwinkel zit. Thomas Siahaya uit Vlissingen ontwikkelde die app in 2020, maar de afgelopen week is Lekkerder bij de boer omhoog geschoten naar plek 2 in de lijst met meest gedownloade gratis apps. En ook steeds meer boeren melden zich aan, van de ongeveer 250 boerderijwinkels in de provincie is inmiddels de helft aangesloten.
Thomas Siahaya ontwikkelde de app als corona-project
Thomas Siahaya ontwikkelde de app als corona-project © Omroep Zeeland
Siahaya geeft toe dat hij de tijd mee heeft, in deze periode waar er veel aandacht is voor de boeren. De app wordt massaal gedownload en gisteren maakten ruim 6.000 mensen een account aan op het platform. Maar hij benadrukt dat niet al het succes te verklaren is door de boerenprotesten: "Mensen vinden het steeds belangrijker om zo vers mogelijk voedsel te kopen, maar ook om de lokale economie te steunen. Je zorgt ervoor dat in de eigen regio de akkers er mooi bij blijven staan en dat er mooie gewassen op blijven groeien." Ook bij de boeren zelf wordt de app steeds zichtbaarder en melden tientallen boeren door het hele land zich dagelijks aan om in de database opgenomen te worden.

Hard werken voor weinig

De app begon in april 2020, tijdens de eerste lockdown, op Walcheren. "Binnen een week zaten we in heel Zeeland en binnen een maand in heel Nederland", zegt Siahaya, "dat is echt heel erg bijzonder." Maar het zaadje plantte de van oorsprong marketeer al in de jaren '80 toen hij zelf op boerderijen werkte. "Daar leerde ik dat het heel hard werken voor weinig is." Toen hij in 2016 in een boerderijwinkel in de buurt kwam, vroeg hij aan de boer hoe de zaken liepen. Die vertelde dat het in de zomermaanden goed gaat, maar dat hij in de wintermaanden zou willen dat de lokale bevolking hem beter zou vinden. Daarna is Siahaya aan de slag gegaan, en werd uiteindelijk Lekkerder bij de boer geboren.
De boerderijwinkel van Anne-Marie van der Maas uit Geersdijk is ook te vinden in de app
De boerderijwinkel van Anne-Marie van der Maas uit Geersdijk is ook te vinden in de app © Omroep Zeeland
Het is Siahaya's doel om zoveel mogelijk mensen met de seizoenen mee te laten eten. "De boerderijwinkels verkopen wat het land nu te bieden heeft en daar zit de kracht. Als je eet met de seizoenen hoeft je eten geen onnodige kilometers af te leggen. We hebben in Zeeland namelijk heel veel lekker eten."

Bij de boer

En het loont, bevestigt boerin Anne-Marie van der Maas uit Geersdijk. Haar boerderijwinkel, 'Het Stalletje onder aan de Dijk', is aangesloten bij de app. Ze hoort dagelijks van klanten dat zij bij haar op bezoek komen dankzij de app. "Gisteren kwamen hier nog mensen uit Amsterdam die ons op die manier hebben gevonden en vorig jaar was er een hele groep met meiden die aan de hand van de app een route hadden uitgestippeld. Zo zie je dat het een groot effect kan hebben."
Van der Maas merkt dat het kopen bij de boer sinds de coronaperiode erg is aangetrokken, op dat moment is zij ook de winkel begonnen. "Het begon met een kruiwagen bovenaan de dijk en het is nu een grote winkel, wij noemen het een stalletje", waar Van der Maas dan ook de hele dag mee bezig is. En dat vindt ze prachtig. "Mensen komen hier om te onthaasten. Ik vind het leuk als mensen hier komen en het gevoel hebben dat het allemaal niet zo snel hoeft."
Van der Maas is niet van plan om verder uit te breiden. "Vergroten is niet altijd verbeteren. Als we het zo houden en tevreden klanten hebben, dan ben ik een gelukkig mens."