Kabinet moet werk maken van een schonere Westerschelde

Harde afspraken met Vlaanderen en een onderzoek naar de herkomst van plastic korrels in de Westerschelde. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet er werk van maakt om de vervuiling van de Westerschelde terug te dringen. Twee ingediende moties hierover zijn aangenomen.
Schepen passeren elkaar op de Westerschelde bij Kruiningen.
Schepen passeren elkaar op de Westerschelde bij Kruiningen. © Mike Weststrate, Kruiningen
De eerste motie van de Partij voor de Dieren en D66 roept het kabinet op om met Vlaanderen om de tafel te gaan en 'keiharde afspraken' te maken om de vervuiling door onder andere PFAS en plastic korrels tegen te gaan. Aangezien de bedrijven in het Antwerpse havengebied veel lozen in de Schelde en omdat een groot deel van de PFAS-vervuiling is veroorzaakt door chemiebedrijf 3M in Antwerpen, zijn afspraken noodzakelijk.

Onderzoek naar plastic korrels

Ook de aanwezigheid van plastic korrels in de Westerschelde baart de Tweede Kamer zorgen. D66-Kamerlid Kiki Hagen roept daarom het kabinet op om onderzoek te doen naar de herkomst van die zogenoemde nurdles. In eerdere antwoorden liet het kabinet weten dat niet duidelijk is waar die korrels vandaan komen. Nurdles vormen een bedreiging voor zeedieren, vogels en vissen, omdat ze de korrels aanzien voor eten.