Advocaten vragen vrijspraak voor laatste twee verdachten overval Hrieps

De beide advocaten vroegen vandaag vrijspraak voor hun cliënten die worden verdacht van de overval Hrieps. Deze twee verdachten zijn de laatste van in totaal acht personen die zich moesten verantwoorden voor de rechtbank in Middelburg.
Rechtbank gaat verder met zaak Hrieps
Rechtbank gaat verder met zaak Hrieps © Omroep Zeeland
Beide verdachten ontkenden dinsdag iedere betrokkenheid bij de overval Hrieps. De officier van justitie eiste gisteren tegen de 35-jarige verdachte uit Goes vijf jaar cel. Tegen de 35-jarige man uit Vlissingen eiste zij drie maanden cel.
"Mijn cliënt is niet bij de overval aanwezig geweest", aldus de advocaat van de 35-jarige Goesenaar. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd bij de overval Hrieps. Uw rechtbank wil daarom dat er een veroordeling moet komen. Ik zet vraagtekens bij de bewijsmiddelen die het Openbaar Ministerie aanvoert."

35.000 euro gevonden en teruggegeven

"Tijdens het onderzoek vond de politie 35.000 euro in een woning", zegt de advocaat. "Briefgeld omwikkeld met elastiekjes in een kartonnen doos. De familie bij wie dit geld werd aangetroffen zei dat het om 10.000 euro ging. Het is onbegrijpelijk dat het OM dat verschil van 25.000 euro niet verder heeft onderzocht en vervolgens al het geld terug heeft gegeven."
"Er is een heel ander scenario mogelijk", vervolgt de advocaat. "Een van de belangrijkste getuigen zou zelf nauw betrokken zijn bij de overval. Hij kocht een Rolexhorloge met een waarde van 25.000 tot 35.000 euro, nog geen twee weken na de overval Hrieps."

De zaak Hrieps in vogelvlucht:

Op zondag 12 mei 2019 werd een woning in Grijpskerke overvallen. Terwijl een 73-jarige vrouw en haar kleindochter lagen te slapen, werd een stoeptegel door het raam van de voordeur gegooid. Drie gemaskerde mannen, waaronder één met een stok, drongen het huis binnen. Vervolgens werd de dagopbrengst van festival Hrieps weggenomen.
Het gestolen geld, bijna 400.000 euro, ging vermoedelijk op aan de aanschaf van een Mercedes, het aflossen van een schuld aan verzekeraar CZ, een vakantie naar Spanje, een hotelovernachting in het Amsterdamse Hilton, een Breitling-horloge en een gift aan een kennis.
De advocaat doelt hiermee op een man uit Domburg, die momenteel vastzit voor het doodschudden van een baby. "Deze man legde zeer belastende verklaringen af over mijn cliënt en de andere veroordeelden. Maar hij wordt niet als verdachte gezien door het OM. Ik vraag u zijn verklaringen uit te sluiten als bewijs. Het is gewoon onbetrouwbaar."

DNA sporttas

"Het DNA van mijn cliënt is aangetroffen op de gevonden sporttas bij de overval", zegt de advocaat. "Dat heeft mijn cliënt gisteren uitgelegd. Dat is er eerder opgekomen tijdens sporten in Goes. Het Nederlands Forensisch Instituut kan ook niet bewijzen dat dat tijdens de overval is geweest. En er is ook veel meer DNA aangetroffen op de tas van onbekende personen."
"Kortom, ik vraag u om mijn cliënt vrij te spreken." besluit de advocaat van de Goesenaar. "Mijn cliënt was gewoon niet bij de overval aanwezig."

Advocaat Vlissinger

Volgens de advocaat van de 35-jarige verdachte uit Vlissingen is het bewijs dat het Openbaar Ministerie kreeg van zijn telefoons, onrechtmatig verkregen. "Het maakt inbraak op de privacy van mijn cliënt. Ik vraag u daarom het verkregen gegevens van de getapte telefoons daarom uit te sluiten als bewijs."
In november vorig jaar werden vijf andere verdachten in de leeftijd van 25 tot 36 jaar veroordeeld tot maximaal vijf jaar cel. Zij zitten vast en zijn in hoger beroep gegaan tegen hun straf. Een verdachte van 51 jaar werd vrijgesproken.
De rechtbank doet over twee weken, op 20 juli om 12.30 uur, uitspraak.