'Houd je buik een beetje in, schat', moet jongvolwassenen leren zichzelf te accepteren

Blij zijn met je lijf. Dat klinkt voor veel mensen misschien logisch, maar dat is het niet. Een strak lijf, door een ontbijt, lunch en diner dat laag in vetten en hoog in proteïne is. Om maar te zwijgen van alle opmerkingen over iemands uiterlijk, goedbedoeld, maar toch kunnen ze schade aanrichten. En over dat blij zijn met je lijf, besloot Aïscha Manuhutu uit Middelburg een boek te schrijven.
Aïscha Manuhutu
Aïscha Manuhutu schreef het boek voor haar minor creatief schrijven © Aïscha Manuhutu
Het was geen missie om hier een boek over te schrijven. Maar toen Aïscha Manuhutu voor haar minor creatief schrijven de opdracht kreeg om een boek te schrijven, was het onderwerp snel gevonden en ging de 27-jarige ervoor. En met resultaat. Haar boek ligt nu bij de Drukkery in Middelburg in de schappen en ze is beloond met een 9 door haar docenten.
Het idee voor een boek over body positivity is ontstaan door ervaringen van mensen om haar heen en die van haarzelf, vertelt Aïscha in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer. Het schrijven van het boek was therapeutisch voor haar. "Want ik heb er zelf wel een tijdje mee geworsteld, en het heeft ook wel een tijdje geduurd voordat ik het accepteerde."
Luister hieronder het hele gesprek terug met Aïscha Manuhutu:
'Houd je buik een beetje in, schat'
Het boek puilt uit van de praktijkvoorbeelden en wat de gevolgen van opmerkingen zijn die anderen over je lichaam maken. Body positivity, betekent volgens Manuhutu "dat je accepteert en liefhebt wat je nu hebt. Dat je tevreden bent met je lichaam."
In het boek houd je buik een beetje in, schat, neemt Manuhutu de lezer mee aan de hand van hoofdpersoon Roos, die de opmerkingen naar haar hoofd krijgt geslingerd die menig jongvolwassene soms bijna dagelijks te horen krijgt. Maar ook situaties in kledingwinkels worden beschreven. Dat je geconfronteerd wordt met je 'maatje meer'. "Dat je denkt wel in een maatje 40 past, maar dat die toch te klein blijkt te zijn."
Boek houd je buik een beetje in, schat
In het boek staat body positivity centraal, tevreden zijn met je lichaam © Omroep Zeeland
Los van de confrontaties die mensen zelf ervaren, komen ook de reacties van de buitenwereld aan bod. "De opmerkingen zijn allesbepalend in een periode dat je volwassen aan het worden bent en het is ook de periode waarin je het meest te maken krijgt met vooroordelen en je er ook het meeste van aantrekt."

Geen wijzend vingertje

Het boek is niet per se een aanklacht tegen mensen die nare opmerkingen maken. "Want het zijn vaak goedbedoelde opmerkingen die uit een goed hart komen, maar waarmee het tegenovergestelde wordt bereikt."