Bultrug is waarschijnlijk overleden door een tekort aan voedsel

De Zeeuwse bultrug die gisteren aanspoelde op het strand van Vlieland is waarschijnlijk overleden door een tekort aan voedsel en daaropvolgende uitdroging. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd op het kadaver.
"Walvissen drinken niet, ze halen vocht uit voedsel. Als ze te weinig eten, krijgen ze te weinig vocht binnen", zegt marien bioloog Lonneke IJsseldijk na sectie op het kadaver. Op de huid van het dier waren al geen sporen te zien die erop duiden dat het dier verstrikt heeft gezeten in visnetten of is aangevaren. Ook had de bultrug geen last van bacteriën en infecties. Het dier heeft wel een paar gebroken botten, maar dat kan ook na haar overlijden zijn gebeurd, aldus IJsseldijk.
Het gaat om een vrouwtje van 6,5 meter lengte. "Bultruggen zijn bij geboorte een meter of vier lang. Vanaf ongeveer 8 meter zijn ze helemaal onafhankelijk. Dit was een jonge dame, een wat ouder kind dat niet meer gezoogd werd. Het moest zelf vis vangen. Dat is altijd een kwetsbaar punt in het leven van walvisachtigen", legt Lonneke IJsseldijk uit die het kadaver onderzoekt.
Still van de bultrug walvis Westkapelle
De bultrug werd begin juni voor het eerst gezien voor de kust van Westkapelle © Lourens Janisse
Uit onderzoek bleek al snel dat de aangespoelde bultrug dezelfde is als het exemplaar dat zich vorige maand enige tijd voor de Zeeuwse kust ophield. Toen waren er al zorgen over de gezondheid van het dier. Het dier zag er toen vermoeid uit en had ook huidproblemen. Eind juni bleek de bultrug vertrokken en werd ze gesignaleerd voor de kust van Noordwijk en bij Den Helder. Daarna is de bultrug niet meer gezien.
"We waren alert op een stranding, het verbaast me niet dat we haar uiteindelijk gestrand hebben gevonden. Ze was echt heel mager, ze had al eerder gestrand kunnen zijn. Ze zal in de Noordzee nog wel wat gegeten hebben, anders kan je hier niet zes weken zwemmen. Dat vinden we straks misschien terug in haar maag en darmen. Maar we weten niet hoelang een bultrug het volhoudt op reserves."

Bultrug blijft naamloos, alleen schedel en borstvinnen bewaard

Het is voor het eerst sinds 2012 dat er een bultrug op de Nederlandse kust aanspoelt. Het dier dat toen bij Texel strandde leefde nog en kreeg de naam Johanna. Vier dagen na de stranding overleed het dier. De Zeeuwse bultrug die gisteren is aangespoeld krijgt waarschijnlijk geen naam.
Haar schedel en borstvinnen gaan naar het natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. Als er niemand is geïnteresseerd in de andere delen, worden die na onderzoek vernietigd.
Op Vlieland is de bultrug dood aangespoeld
De bultrug spoelde gisteren aan op Vlieland © SOS Dolfijn