Vlissingen wil bewoners betrekken bij komst 1.100 asielzoekers op cruiseschip

De gemeente Vlissingen wil een inloopavond houden voor bewoners, als er definitief een cruiseschip komt voor de huisvesting van 1.100 asielzoekers. Dat zegt wethouder Coen Bertijn (CDA). De gemeenteraad van Vlissingen praat morgenavond over het plan van het college, voor de komst van een cruiseschip naar de Buitenhaven van Vlissingen bij de oude marinekazerne.
Het terrein bij de oude marinekazerne in Vlissingen
Het terrein bij de oude marinekazerne in Vlissingen © ANP
Donderdagavond mogen partijen in de Vlissingse gemeenteraad 'wensen en bedenkingen' naar voren brengen. Die op- en aanmerkingen gaat het college meenemen in haar definitieve beslissing, zegt verantwoordelijk CDA-wethouder Coen Bertijn.

Inwoners verdeeld

Bewoners van de gemeente Vlissingen reageren verdeeld op de voorgenomen komst van het cruiseschip. "Ieder mens heeft recht op een mooie, veilige plek", zegt een voorbij fietsende Vlissingse. Verderop op een terras zijn de geluiden kritischer. Er wordt gewezen op het tekort aan politiemensen en medisch personeel, om de veiligheid en de medische zorg voor de 1.100 asielzoekers te waarborgen. Iemand anders is bang voor overlast. "Die mensen worden stapelgek in zo'n klein hutje op zo'n schip. Die gaan de stad in; dat wordt niks!"
Vlissingers verdeeld over de komst van 1100 asielzoekers op cruiseschip
De gemeente Vlissingen heeft strenge voorwaarden gesteld voor de komst van de 1.100 asielzoekers op een cruiseschip in de Buitenhaven. Er moet voldoende politietoezicht zijn en medisch personeel, maar ook moeten er voldoende recreatie- en ontspanningsmogelijkheden zijn voor de asielzoekers. Staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid heeft toegezegd dat aan alle voorwaarden wordt voldaan, aldus Bertijn.

Inloopavond

Het Rijk heeft een aantal havengemeenten in ons land benaderd met het verzoek voor het aanmeren van een groot cruiseschip. Er lag een verzoek voor twee cruiseschepen; eentje daarvan komt nu in Vlissingen, de andere in Velsen bij IJmuiden. Wethouder Bertijn wil, zodra het definitieve besluit volgende week is genomen, graag een inloopavond houden voor inwoners uit zijn gemeente. "Ik verwacht dat mensen met vragen komen, dat ze hun zorgen zullen uiten. Ik kan me voorstellen dat mensen vragen hebben over de veiligheid; komen die 1.100 asielzoekers hier door de stad lopen?"
Wethouder Bertijn over opvang asielzoekers: 'Wij zullen proberen zorgen weg te nemen'
Tijdens de inloopavond zegt Bertijn dat hij de inwoners van Vlissingen wil wijzen op de al bestaande opvang van honderden asielzoekers in de voormalige marinekazerne, ook aan de Buitenhaven in Vlissingen, wat tot nu toe probleemloos verloopt. "Waar we ook op hopen is dat er mensen zijn die naar de inloopavond komen, en dan zeggen: we willen eigenlijk wel iets doen voor die vluchtelingen."