Kunstenaarscollectief Kipvis na vijftien jaar weg uit oude school

Kunstenaarscollectief Kipvis, Paramedisch Centrum Paauwenburg, Turnschool Zeeland en een kantoor van 's Heeren Loo moeten volgend jaar juni weg uit hun onderkomens aan de Dreesstraat en Falckstraat in Vlissingen. Dat heeft de gemeente Vlissingen besloten. "Dat betekent na vijftien jaar hier gewerkt te hebben, dat we op zoek moeten naar nieuwe ateliers", zegt kunstenaar Leon Riekwell.
Gebouw waar de Turnschool Zeeland en Kipvis huist
Gebouw waar de Turnschool Zeeland en Kipvis huist © Omroep Zeeland
Iedereen die Vlissingen binnenrijdt vanaf de Sloeweg kent de gebouwen op de hoek van de wijk Paauwenburg. Het waren vroeger twee schoolgebouwen. "De naam Kipvis is bedacht door een aantal kunstenaar die van de letters K en V van de postcode het woord Kipvis bedachten", vertelt Riekwell in zijn atelier.
Zestien kunstenaars huren een atelier in deze oude school. Twee weken geleden kregen ze een brief: volgend jaar juni moet het gebouw bezemschoon worden opgeleverd. "Je weet dat die brief een keer komt. We huurden antikraak en dat is nooit voor de eeuwigheid", zegt Riekwell. Hij maakt zich vooral zorgen over de jonge kunstenaars, of zij een nieuw atelier kunnen vinden. Zelf zal hij zich wel redden. "Ik loop al zo lang mee, ik weet wel weer wat te vinden."
Paramedisch Centrum Paauwenburg en 's Heeren Loo
Paramedisch Centrum Paauwenburg en 's Heeren Loo © Omroep Zeeland
Fysiotherapie Paauwenburg huurt het pand aan de Dreesstraat dat Paramedisch Centrum Paauwenburg heet. Fysiotherapeut Chantal de Koning weet het al drie jaar dat dit er aan zat te kome. Ze is druk op zoek naar een andere locatie, maar dat is nog niet gelukt. De fysiotherapie verhuurt ruimtes aan andere huurders in het gebouw.
Voor 's Heeren Loo was het geen verrassing, laat een woordvoerder weten. De organisatie wist dat het contract eindig was en is nu intern aan het kijken hoe de activiteiten die daar plaatsvinden in een trainingscentrum, op een andere plek kunnen worden uitgevoerd.
De gemeente laat weten dat de locaties in aanmerking komen voor herontwikkeling. Wat dat zou kunnen zijn, is nog niet duidelijk.