Veere wil burgemeester met gezag én humor

De nieuwe burgemeester van Veere moet een betrouwbare, integere persoonlijkheid zijn met charisma. Iemand met gezag, maar ook met een vleugje humor. Iemand die er 'staat'. Hij/zij weet de harten van de inwoners te winnen door zijn/haar informele en mensgerichte werkwijze. Dat zijn enkele eisen die in de profielschets staat die wordt aangeboden aan de commissaris van de koning Han Polman.
Stadhuis Veere
Rust in Veere © Adrie Gideonse
Veere moet op zoek naar een nieuwe burgervader of -moeder, nu Rob van der Zwaag na 16 jaar heeft aangegeven zijn ambtsketen aan de wilgen te willen hangen. De afgelopen maanden konden de inwoners van Veere aangeven wat voor burgemeester zij zich wensen. Op basis hiervan en na overleg met andere betrokkenen binnen de gemeente hebben de fractievoorzitters in de gemeenteraad een profielschets opgesteld.

Vrouw

Opmerkelijk: het hebben van bestuurlijke ervaring opgedaan in de politiek vinden de raadsleden geen vereiste. Daar denken de wethouders overigens anders over. De fractievoorzitters geven aan diversiteit en gelijke kansen belangrijk te vinden. In de enquête drukten sommige inwoners zich op dit punt concreter uit: "De nieuwe burgemeester is bij grote voorkeur een vrouw! Mannen in de politiek van Veere hebben we al genoeg."

Begin volgend jaar

De vacature komt op 11 juli in het Staatsblad en op de site van de gemeente Veere. De commissaris van de koning maakt uit de sollicitatiebrieven een eerste selectie. Daarna voert een commissie uit de gemeenteraad gesprekken met de kandidaten en stelt uiteindelijk twee kandidaten voor. De gemeenteraad maakt vervolgens in een geheime vergadering een definitieve keuze. Naar verwachting gaat de nieuwe burgemeester begin volgend jaar aan de slag.
Dit is een bericht van WFM96.