Goedemorgen! Tolvrije tunnel, GGD over bevolkingsonderzoek PFAS, bewolkte start van de dag

Goedemorgen! Het is vandaag donderdag 7 juli. Hier lees je wat je vandaag staat te wachten.
Zonsopkomst bij Kats over de Oosterschelde
Zo'n zonsopkomst als gisteren ga je vanochtend niet zien, lees het weerbericht onderaan in dit artikel © Geeske Harkema
Wordt de Westerscheldetunnel in 2025 tolvrij? Wel als het aan de SGP, BBB en SP ligt. Zij dienden daar drie weken geleden een voorstel over in. Het plan is om de tunnel vervroegd tolvrij te maken en dat uit een potje met geld voor de provincies te betalen. Vandaag wordt erover gestemd in de Tweede Kamer.

Geen Zeeuws PFAS-bloedonderzoek

De GGD wil geen regionaal onderzoek naar de PFAS-waarden in het bloed, bracht de instantie gisteren naar buiten. Volgens de GGD draagt zo'n onderzoek niet bij aan een betere gezondheidszorg. In plaats daarvan moet er een landelijk, meerjarig onderzoek naar PFAS komen. In dat onderzoek moet wel specifieke aandacht zijn voor met PFAS-vervuilde gebieden als de Westerschelde. Deze ochtend zal de GGD het standpunt toelichten, bij ons vind je daarover uiteraard het laatste nieuws.
Een donkere lucht In aankomst boven de Westerschelde
Er komt geen Zeeuws bevolkingsonderzoek naar de gevolgen van de hoge concentraties PFAS in de Westerschelde © Kristian de Winter
De vrouwelijke verdachte in de Zeeuws-Vlaamse zedenzaak wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Uit dat onderzoek moet blijken of de 45-jarige vrouw uit Terneuzen psychische problemen heeft, werd gisteren in de rechtbank gemeld. De vrouw staat terecht voor zedenmisdrijven die plaatsvonden in Zeeuws-Vlaanderen tussen 2008 en 2019. Haar minderjarige dochters werden jarenlang misbruikt door haar toenmalige vriend, die hiervoor in december 2020 werd veroordeeld. De vrouw had een actieve rol bij het faciliteren van het misbruik.

Tips tegen inbrekers

Deze week hebben we het gehad over de 'inbraakhotspots' van de provincie, maar hoe voorkom je eigenlijk dat er bij jou thuis wordt ingebroken? Iets na 8.00 uur geeft een anti-inbraakexpert in de radio-uitzending Zeeland Wordt Wakker tips over hoe jij je huis het best kunt beveiligen deze zomer. Zijn tips lees je later terug op de website van Omroep Zeeland.
Geelwang schildpad
Geelwang schildpad © Arjan van Lomwel, Goes

Het weer

Een grijs begin van de dag met veel bewolking en verspreid wat regen, bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Vanmiddag komen er geleidelijk meer opklaringen en dan blijft het vrijwel overal droog, vanavond is het vrij zonnig. Maximumtemperatuur is vanmiddag zo'n 18 tot 20 graden. Er staat tijdelijk een matige tot krachtige noord-noordwestenwind, vanavond veel minder wind.
Morgen en in het weekend is er vrij veel zon met een zwakke tot matige wind uit noordwest tot west. Dat geeft maximumtemperaturen tussen 20 en 23 graden.