Zo maak je je huis minder aantrekkelijk voor inbrekers, anti-inbraakexpert geeft tips

Hoe goed is jouw huis beveiligd? Gisteren werd bekend dat er in het eerste halfjaar van 2022 een stuk meer inbraken waren in Zeeland dan van januari t/m juli 2021. Wij spraken een anti-inbraakexpert die nog wel een paar tips heeft om je huis nóg veiliger te maken.
Inbreken, inbraak, inbreker
Inbrekers komen het vaakst binnen via de achterdeur © Canva
Laten we even positief beginnen: vergeleken met tien jaar geleden is er al veel verbeterd. "In 2012 hadden 92.000 mensen last van een inbraak, het afgelopen jaar waren dat er 'maar' 23.500", zegt Coen Staal van Stichting Nationale Inbraakpreventie. "Dat heeft er alles mee te maken dat mensen steeds beter beveiligd zijn."
Toch zijn veel woningen nog steeds te gevoelig voor inbraak. Staals eerste en meest belangrijke tip om dat te verbeteren: zorg voor cilindertrekbeveiliging op je voor- en achterdeurslot. Want ja: de meeste inbrekers komen binnen via de achterdeur (39 procent) en de voordeur (32 procent).
Wat is cilindertrekbeveiliging?
"Als je je cilinder ziet zitten, datgene waar je je sleutel in doet, dan heb je geen goede beveiliging", zegt Staal. "Als je daar een plaatje voor hebt zitten, met een sleufje erin, oftewel 'cilindertrekbeveiliging' dan heb je het goed beveiligd."
Staal: "Een inbreker ziet die cilindertrekbeveiliging vanaf een afstand al zitten en denkt: ik ga wel naar de buren of een ander huis, waar ze die beveiliging niet hebben. Er zijn nog steeds een paar miljoen huizen die niet goed beveiligd zijn."

Ga je op vakantie?

Staal heeft ook nog wat tips voor vakantiegangers. "Zorg vooral dat je een bewoonde indruk achterlaat. "Gewoon de lampen aan laten gaan om half elf. De post laten weghalen. Als dat niet kan en je hebt een raam in je voordeur, zet daar dan zwart karton tegenaan, zodat je de stapel post niet ziet liggen.