Beste halfjaar ooit voor North Sea Port, Rusland blijft belangrijkste handelspartner

De Zeeuws-Gentse haven North Sea Port heeft zijn beste halfjaar ooit achter de rug. In het eerste halfjaar was er een groei van 10,3 procent in de aan- en afvoer en productie van goederen in de havens in Zeeland en die van Gent. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die vandaag bekend zijn gemaakt. Opvallend: Rusland bleef in dit eerste halfjaar de belangrijkste handelspartner van North Sea Port.
De haven van Gent
De haven van Gent, onderdeel van North Sea Port. © Omroep Zeeland
North Sea Port ontstond in 2018, na jaren onderhandelen tussen Zeeland en Gent. Na de fusie stapten de havens samen meteen de Europese haven-top 10 binnen. Het gezamenlijke havengebied loopt van Gent tot aan Vlissingen-Oost en bevat ook de hele Kanaalzone. De economische opbrengst van de havens in de Kanaalzone en Vlissingen-Oost wordt geschat op een kwart tot een derde van de Zeeuwse economie.
De oorlog in de Oekraïne, de daaruit voortvloeiende sancties tegen Rusland, corona en de Brexit lijken dus weinig vat te hebben op de resultaten van de Zeeuws-Gentse haven. Ondanks de oorlog in de Oekraïne bleef Rusland de belangrijkste handelspartner, met een stijging van bijna 20 procent. Ook vorig jaar was Rusland de belangrijkste handelspartner.
"Dat klinkt inderdaad tegenstrijdig", erkent havendirecteur Daan Schalck. Volgens hem komt dat doordat de boycot bij bepaalde producten pas officieel in juli en augustus van start gaat. "Vanaf nu gaan we het dus wel voelen, omdat de boycot nu concreet is." Daarnaast heeft een aantal klanten juist meer producten ingeslagen als reactie op de boycot. "Om zo de stock op te bouwen, omdat ze in de tussentijd op zoek moesten naar nieuwe afzetmarkten."
2022 zal over de hele lijn een mooi jaar zijn, maar we denken niet dat het tweede halfjaar op hetzelfde niveau van de eerste zal zijn.
Havendirecteur Daan Schalck
North Sea Port verwacht vanaf nu wel effecten van internationale handelsboycots. Zo is er binnenkort geen handel meer mogelijk in Russisch hout en vaste brandstoffen uit dat land. Ook de verder stijgende inflatie en aanhoudende hoge brandstofprijzen zullen de resultaten het tweede halfjaar drukken, verwacht NSP. Schalck: "2022 zal over de hele lijn een mooi jaar zijn, maar we denken niet dat het tweede halfjaar op hetzelfde niveau van het eerste zal zijn."

Meer handel met VS, Finland en Canada

Verder nam de handel met de Verenigde Staten, Finland en Canada toe. Hier gaat het om een toename van de overslag in vaste brandstoffen, meststoffen en ijzererts. "De producten waarbij onze klanten op zoek moesten gaan naar nieuwe afzetmarkten", zegt Schalck.
North Sea Ports merkte over de hele breedte een herstel van de handel. Met name stukgoed zat met een stijging van 21 procent het eerste halfjaar duidelijk in de lift bij bedrijven in het havengebied van North Sea Port. Het betrof dan met name staalplaten, hout en groenten en fruit. De handel in stukgoed zit voor NSP naar eigen zeggen bijna weer op het niveau van voor corona.