Strandweer of niet: deze dames op leeftijd genoten van een dagje strand, en dat was heel lang geleden

De wind waait stevig op het strand, maar dat deert vijf dames op leeftijd niet. Hun zorginstelling neemt ze een dagje mee en daar hebben ze naar uitgekeken. Want een dagje strand, dat is lang geleden!
Het is een hele operatie, maar zo kunnen deze ouderen toch een dagje naar het strand
Het zorgcentrum waar ze wonen, Simnia, staat op nog geen twee kilometer van het strand. Toch is het een onbereikbaar stukje Zeeland voor de bewoners geworden. "Dat gaat niet meer", zegt de 78-jarige mevrouw Schog. "Ik loop nog wel eens met mijn dochter over het pad in de duinen, dan krijg ik al kippenvel", zegt de 91-jarige mevrouw Jongepier. "Je kunt mij geen groter plezier doen dan dit", glimlacht ze breed.

Kostbare momenten

Als mevrouw Jongepier in de speciale strandrolstoel zit gaan de handen van blijdschap de lucht in en roept ze 'héérlijk'. Ze wordt door een vrijwilliger tot in de zee gereden. "Duw maar door, hoor, dan zijn we zo in Engeland", lacht ze. "Ik vind het kostelijk. Ik zit hier helemaal te genieten."
Ook mevrouw Schog is blij dat ze weer eens op het strand is: "Het is echt jaren geleden. Toch leuk om er nu weer eens te kunnen zijn." Dat beaamt ook haar dochter die met haar mee is vandaag. Omdat ze haar moeder niet meer alleen in een rolstoel krijgt, is dit een kostbaar moment voor beiden.
Zorginstelling SVRZ bedacht de stranduitjes een jaar geleden. "Dat was zo'n succes dat we dit jaar weer een hele week bewoners meenemen naar het strand.", zegt Jolanda de Jager van de instelling. Maar al die mensen op het strand krijgen is wel een hele operatie: "Het liefst zou je dit veel vaker doen, maar dat gaat helaas niet. Daar zijn te weinig vrijwilligers en personeel voor."
Aan het einde van de week hebben zo'n zeventig bewoners van de zorginstelling kunnen genieten van het strand.