Dan weer te Vlaams, dan weer te Nederlands, toch groeide Kai Merckx uit tot een van dé stemmen van de Nederlandse radio

Kai Merckx herkent het lot van een Zeeuws-Vlaming als geen ander: te Nederlands in België, te Vlaams in Nederland. Dat kan lastig zijn als je van je stem je beroep wil maken. Gelukkig heeft de dj uit Sint Jansteen zijn droom kunnen waarmaken en heeft hij al jaren een eigen radioprogramma bij een van de succesvolste radiozenders van Nederland.
Kai Merckx
Kai Merckx © ANP
"Ik voel me nog Zeeuws", zegt Merckx. "Het is een deel van mij." Hij komt nog regelmatig bij zijn ouders in Sint Jansteen. "Je kent daar alles, het is een hele veilige haven. Nog steeds." Ook vrienden van vroeger spreekt hij nog met regelmaat. "Dat vind ik het fijne aan Zeeuws-Vlaanderen: op het moment dat je daar weer bent en je gaat de kroeg in, zie je al die mensen en is het weer alsof je er gisteren voor het laatst was. Dan is het meteen weer als vanouds."
Kai Merckx werd op 16 juni 1991 geboren en groeide op in Sint Jansteen. Op zijn 23e verliet hij het Zeeuwse voor een baan bij Qmusic, waar hij nu alweer acht jaar werkt. Hij begon met een radioprogramma in de nacht en heeft nu een doordeweekse avondshow van 19.00 tot 22.00 uur.
Toch klinkt de Zeeuws-Vlaming een stuk minder Zeeuws-Vlaams dan toen hij nog in Sint Jansteen woonde, zoals te horen is in dit fragment uit 2013. Merckx deed toen met vrienden mee aan de wedstrijd Beste Zeeuwse Cover:
Kai Merckx deed in 2013 mee aan de Zeeuwse Cover, dat klonk zo:
"Ik heb ook wat logopedie gevolgd", verklaart Merckx, die regelmatig de opmerking kreeg toch te Vlaams te klinken. "Als ik dit nu hoor, dat is een wereld van verschil." Op een gegeven moment is hij er wel mee gestopt, op verzoek van een programmadirecteur. "Die zei: 'Ik hoor nog een Zeeuwse klank, ik hoor waar je vandaan komt. Dat vind ik belangrijk, daar kunnen mensen je aan herkennen.'"
Daar was Merckx het mee eens. Echt Zeeuws-Vlaams klinkt hij niet meer. Alhoewel, in Amsterdam of zijn woonplaats Utrecht valt het af en toe toch nog iemand op. "Dat heeft zo z'n sympathie. Dat vind ik ook leuk."

'Radio maken? Je bedoelt radio's repareren'

Dat hij zelf radio wilde maken, wist hij al als kereltje van een jaar of acht. "Ik weet nog dat ik een opstel aan het schrijven was voor Nederlands," blikt Merckx terug op zijn middelbare schooltijd, "en dat ik schreef: 'ik wil graag radio maken.'" Hij werd door de lerares gecorrigeerd: "Nee, je zegt: 'ik wil radio's repareren'." Merckx kan er nu wel om lachen; de weg naar radiopresentator is niet simpel. "Er is geen opleiding voor."
Zelf stuurde hij naar zenders door heel Nederland en België demo's, een compilatie van korte fragmenten van de de lokale omroep waar hij hobbymatig radio maakte. Uiteindelijk rolde hij via de Vlaamse Qmusic - die hem ondanks zijn speciaal geoefende Vlaamse accent toch te Nederlands vond - Qmusic in Amsterdam binnen. Hij volgde de interne opleiding Q-college. "Dan krijg je les in muziek, studiotechniek, stemgebruik, vormgeving... uiteindelijk heb ik dat gewonnen, mocht ik blijven en kreeg ik een programma in de nacht."
Stip aan de horizon is dat ik heel graag een primetimeshow - een ochtendshow of een middagshow van 16.00 - 19.00 uur - wil maken.
Kai Merckx over zijn ambities
Inmiddels werkt Merckx alweer acht jaar bij Qmusic. Dromen heeft hij nog steeds. "Stip aan de horizon is dat ik heel graag een primetimeshow - een ochtendshow of een middagshow van 16.00 tot 19.00 uur - wil maken." De erepodia van een radiozender, zegt Merckx. Af en toe mag hij er al van proeven, als hij Mattie & Marieke vervangt in hun ochtendshow of Domien Verschuren die het tijdslot van 16.00 tot 19.00 uur vult.
"Het voelt wel echt als het hoofdpodium", zegt Merckx. "Als ik de ochtendshow vervang, voel ik: dit is wel de plek waar het gebeurt. Het moet wel goed zijn. Het moet overeind blijven."
Kai Merckx praatte vandaag over zijn jeugd, Zeeuws-Vlaanderen, over wat Radio Donna voor hem betekend heeft en zijn carrière bij Qmusic in de Zeeuwse Kamer:
Zeeuwse Kamer Kai Merckx