Raadsvragen over onkruid in Terneuzen: 'Het gras in de straten staat hoger dan op het voetbalveld'

Het groenbeheer en de onkruidbestrijding binnen de gemeente Terneuzen is ondermaats vindt Patrick van der Hoeff (PVV). Voor hem is de maat vol: "Het gras in de straten staat hoger dan op het voetbalveld. Dat kan toch niet." Donderdagavond wordt het onderwerp besproken in de gemeenteraad.
Onkruid op straat in de gemeente Terneuzen
Onkruid op straat in de gemeente Terneuzen (archief) © Omroep Zeeland
"Het wordt tijd voor actie", aldus een gemotiveerde Van der Hoeff. Het onderhoud binnen de gemeente stoort hem al langere tijd. Ook om zich heen hoort hij veel klachten. "Mensen zien dat stoepen, straten en perkjes slecht worden onderhouden. Het ziet er op sommige plekken echt niet uit." Daarmee vergeet de gemeente de eigen voorbeeldfunctie volgens de politicus: "Wij moeten mensen aan kunnen spreken op het onderhoud van hun eigen tuintje. Als je het dan zelf niet doet, heb je ook geen recht van spreken."

Bestrijdingsmiddelen minder effectief

Een mogelijke oorzaak voor de huidige staat van het onderhoud weet Van der Hoeff wel. "Er mag geen chemische onkruidbestrijder meer gebruikt worden. Nu doen ze het met branders, maar dat is gewoon minder effectief."
Het onderhoud wordt namens de gemeente uitgevoerd door Dethon. Een woordvoerder namens het werkbedrijf bevestigt de woorden van Van der Hoeff: "Bestrijdingsmiddelen werken inderdaad beter. Maar daar zitten ook nadelige effecten aan door de stoffen die daar in zitten. Het is goed dat we daarmee zijn gestopt."

Tekort aan mankracht

Politiek gezien krijgt de voorman van de PVV veel steun bij het indienen van de motie. Zo sloten Terneuzen Sterk, D66, 50PLUS, Sociaal Terneuzen en de SP zich direct aan. De partijen dragen in de motie ook een mogelijke oplossing aan: het verhogen van de mankracht. "Dat zou heel mooi zijn", aldus Dethon. "We werken momenteel met achttien mensen in de gemeente Terneuzen. Die doen allemaal hun uiterste best." Bij een controle van woensdag leidden de werkzaamheden nog tot lovende kritieken: "Een paar uitvoerders zijn vier uur lang door de gemeente gereden en kwamen met een goed gevoel terug. Dat er nu vanuit de politiek klachten zijn, is dan wel jammer."
Dit is een bericht van GO-RTV.