Hulst teleurgesteld over uitblijven bevolkingsonderzoek: 'De zorgen blijven en er móet iets gebeuren'

Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst snapt niet dat de GGD Zeeland tegen een Zeeuws bevolkingsonderzoek naar PFAS is. Volgens de GGD zegt zo'n regionaal onderzoek niets over hoe de gezondheidszorg of de Zeeuwen met PFAS om moeten gaan. "Wetenschappelijk denk ik dat die conclusie wel klopt", zegt Mulder teleurgesteld. "Maar dat neemt niet weg dat de zorgen blijven en dat er iets moet gebeuren."
Burgemeester Jan-Frans Mulder
Burgemeester Jan-Frans Mulder © Gemeente Hulst
Volgens de GGD Zeeland is uit een klein onderzoek niet te herleiden waar de PFAS vandaan is gekomen die mensen eventueel in hun bloed hebben. Dat snapt de burgemeester aan de ene kant wel. "Maar we gaan wel de vissen meten en over de mensen zeggen we misschien is het beter als je het niet weet", zegt Mulder vol onbegrip. "We moeten dat gewoon kunnen meten, vind ik."

'Dit is geen afschuiven'

Volgens de GGD zijn uit een meerjarig landelijk onderzoek wel conclusies te trekken over de herkomst van de PFAS en de gevolgen voor de gezondheid. Er lopen nu gesprekken over een dergelijk onderzoek, maar het is nog maar de vraag of en wanneer dat onderzoek er komt.
"Het is zeker geen afschuiven", zegt Joke Gaemers, directeur Publieke Gezondheid van GGD Zeeland. "Op het moment dat we vinden dat we met de resultaten van een bevolkingsonderzoek iets kunnen betekenen voor de gezondheidszorg of rust onder de burgers, moeten we daar absoluut naar kijken." Vooralsnog ziet Gaemers die toegevoegde waarde niet.
De Westerschelde bij Walsoorden
De Westerschelde bij Walsoorden © Paul Verstraeten
Burgemeester Mulder kijkt na dit besluit een beetje jaloers naar Zwijndrecht bij Antwerpen. Daar vond in de omgeving van 3M vorig jaar al een bevolkingsonderzoek plaats. "Ik had het op z'n plaats gevonden als hier ook zo'n onderzoek was gekomen", aldus de Hulster burgemeester. "Dat was ook de wens van de gemeenteraad van Hulst en dat is het nog steeds."

'Niets' is te weinig

Vooralsnog gaat het om een advies van de GGD Zeeland. Uiteindelijk beslist het bestuur, bestaande uit wethouders van de dertien Zeeuwse gemeenten, of dat bevolkingsonderzoek er moet komen. "Ik vind niets doen te weinig", geeft Mulder alvast een schot voor de boeg.
Als de Zeeuwse gemeenten besluiten dat er toch een bevolkingsonderzoek moet komen, gaat de GGD daarmee aan de slag. "Het gaat niet om niet willen of kunnen, het gaat over wat er op dit moment nuttig is", aldus Gaemers.