Zo'n tachtig boeren uiten woede naar Middelburg, maar ook met blijk van waardering

Zo'n tachtig boeren op Walcheren zijn vanochtend in een stoet naar de Abdij in Middelburg getrokken. Zij zeggen dat gedaan te hebben vanwege de plannen van het kabinet. "Wij willen laten weten dat dit plan niet deugt en van direct tafel moet."
Actie ZLTO stikstof
Ondanks alle woede die het stikstofbeleid bij boeren oproept, zeggen de agrariërs ook uit waardering naar de Abdij te zijn gekomen. Peter Marinissen van ZLTO Walcheren: "De provincie staat achter ons en daarom komen wij per tractor onze waardering naar de provincie overbrengen. En we laten merken dat er met ons niet gesold moet worden in Den Haag."
De boeren werden ontvangen door het dagelijks provinciebestuur. Gedeputeerde Anita Pijpelink: "De biodiversiteit moet beter en er moet natuurherstel plaatsvinden dat zegt de sector zelf ook, en hoe we dat gaan doen: op z'n Zeeuws en echt anders dan het rigoureuze wat in Den Haag wordt voorgesteld".
De boeren komen juist vandaag naar de provincie omdat er om 14.00 uur vergaderd wordt over de stikstofplannen van het kabinet. Uit die plannen blijkt dat niet alle boeren verder kunnen gaan met hun bedrijf, om zo de uitstoot van stikstof terug te brengen.
Marinissen is blij dat alles vlekkeloos is verlopen deze middag. "Ik was tijdens mijn toespraakje wel emotioneel hoor, omdat ik wilde dat alles goed zou verlopen en niet die toestanden zoals van de week met brandende autobanden en hooibalen en agenten die met een getrokken pistool. Het is allemaal prima gegaan en ik denk dat we de volgende keer gewoon terug mogen komen".
Deze hele week zijn er al boerenprotesten. Maandag blokkeerden boeren distributiecentra door heel Nederland. Bij een distributiecentrum in Breda stonden ook Zeeuwse boeren. Boeren uit Hulst reden maandag uit protest rondjes op de rotonde. "We weten niet meer welke kant we op moeten", klonk het. Woensdag bezochten meer dan honderd boeren de gemeenteraadsvergadering in Veere en waren boeren bij de vergadering in Sluis.