Bijzonder, uniek en niet eerder vertoond in Zeeland: Esra (13) slaagt cum laude voor haar blokfluitexamen

Muziekliefhebbers opgelet. Het zou zomaar kunnen dat jullie een unieke kans aan de neus voorbij hebben laten gaan. In de Augustinuskerk in Middelburg deed de 13-jarige Esra Jonckman uit Middelburg haar openbaar D-examen op de blokfluit. Uniek, want het komt vrijwel nooit voor dat iemand op deze leeftijd al klaar is voor dit examen. Dat Esra daar wel klaar voor was, is een bewijs van haar talent en is veelbelovend voor de toekomst.
Bijzonder, uniek en niet eerder vertoond in Zeeland: Esra (13) slaagt cum laude voor haar blokfluitexamen
Op het examenconcert kwamen vooral familie en een aantal andere belangstellenden af. Voor hun was het concert geen verrassing, want ze weten al een tijdje waar Esra toe in staat is. Met het ogenschijnlijk grootste gemak knoopt ze het ene na het andere muziekstuk aan elkaar. Zonder blikken of blozen, blaast ze zich door haar examen heen.
Zonder zenuwen ook, vertelt ze na afloop. Want op een schaal van een tot tien, zaten haar zenuwen op niveau zeven. Want ze heeft wel voor hetere vuren gestaan. "Ik ben voor andere dingen wel zenuwachtiger geweest dan dit", zegt ze alsof ze het drie kwartier durende examen even uit haar mouwen had geschud. Zo heeft ze al voor verschillende jury's gestaan en heeft ze ook al een keer in het concertgebouw in Amsterdam haar kunsten mogen vertonen voor NPO Radio 4.
Esra Jonckman
Dat Esra op haar 13e dit examen al kon doen is uniek © Omroep Zeeland
Waar Esra er nuchter onder blijft, is haar lerares Marja Smet juist onder de indruk van het talent van haar pupil. "Wat Esra zo bijzonder maakt, is dat ze net dertien is en ze heeft nu bijna vijf jaar les van mij en ze kwam al met een heel uitgebreid programma. Ze is heel muzikaal en heel erg goed met techniek en alles. Het is een heel bijzonder talent."
Eigenlijk zou Smet al met pensioen zijn gegaan, maar dat heeft ze even uitgesteld, zodat ze Esra nog naar haar D-examen kon begeleiden. Dat ze hiermee haar carrière als muziekdocent kan afsluiten, vindt ze dan ook een dankbare en bijzondere taak.

Koesteren en voor Zeeland behouden

Ook Robert Vroegindeweij, directeur van Muziekschool Zeeland, is lovend over het talent van Esra. "Op zo'n niveau al spelen op deze leeftijd. Het is gewoon eerste-, tweedejaars conservatoriumniveau. Dat is ongelooflijk bijzonder."
De muziekschool wil het talent van Esra koesteren en ook zolang mogelijk in Zeeland houden. Daar is ook een praktische reden voor, omdat Esra nog gewoon op de middelbare school zit. Daarom is de muziekschool een samenwerking aangegaan met het conservatorium in Utrecht. Docenten uit Utrecht geven aan talenten als Esra op afstand les, via een videoverbinding waarbij docent en leerling in speciaal gebouwde ruimtes zitten waar de akoestiek optimaal is.
Je verdient er eigenlijk niet zo veel mee. Dus je kan beter iets anders doen.
Esra Jonckman
Waar het talent Esra gaat brengen, daarover tast iedereen nog over in het duister. Vroegindeweij vindt dat Esra het aan haar talent verplicht is om er mee door te gaan en op z'n minst voor het conservatorium moet kiezen na haar middelbare school.
Daar denkt Esra ook zo over, maar ze heeft geen haast en is ook hier weer nuchter. "Ik ga denk ik eerst een tussenjaar doen en dan wil ik wel naar het conservatorium", maar beroepsfluiter ziet ze zichzelf niet worden. "Je verdient er eigenlijk niet zo veel mee, dus dan kan je beter iets anders doen, maar gewoon meer als hobby."