Meer mensen kiezen voor molenaarsopleiding, net als de 'verliefde' Kirsten

Het aantal aanmeldingen voor de molenaarsopleiding is in het afgelopen jaar met de helft gestegen. Meldden zich tot vorig jaar twee tot drie mensen per jaar aan, nu is dat er een per twee maanden. En daarbij zijn het ook nog eens meer jongere mensen die zich aanmelden voor de opleiding, waaronder ook meer vrouwen. De 22-jarige Kirsten Boer is een van hen, die al van jongs af aan helemaal gek is van molens.
Jonger en vrouw. Meer mensen kiezen voor molenaarsopleiding
Het is nieuws waar Michel Dellebeke vrolijk van wordt. Hij is voorzitter van het Zeeuwse gilde van vrijwillige molenaars. Nieuwe molenaars zijn geen overbodige luxe. "Als je kijkt naar de gemiddelde leeftijd van de molenaars nu, dan zie je dat we binnen nu en tien tot vijtien jaar echt nieuwe molenaars nodig hebben om alle molens te kunnen laten draaien in Zeeland." De jongere mensen die zich nu hebben aangemeld, gaan het tekort nog niet oplossen, maar het is wel een begin volgens Dellebeke.
Als oorzaak van de stijging in het aantal aanmeldingen wijst Dellebeke naar het jaar van de molenaar, dat dit jaar wordt gehouden ter ere van het vijftigjarig bestaan van het landelijke gilde. Elke maand staat een andere provincie centraal in dit jaar. Juli is aan Zeeland toebedeeld. De aandacht rondom het jaar heeft veel mensen over de streep getrokken, merkt Dellebeke.
Kirsten Boer
Kirsten Boer is verliefd op het molenaarsvak © Omroep Zeeland
Een van de jongere mensen die zich hebben aangemeld voor de opleiding, is Kirsten Boer (22) uit Vlissingen. Ze volgt haar opleiding op de molen in Oostkapelle. Die tot haar groot genoegen een werkende molen is, eentje die niet alleen voor de sier draait. "Je moet wel iets te doen hebben hoor. Het is wel heel leuk om in een hangmatje te kijken hoe de molen draait, maar dit is fantastisch natuurlijk."
En dat het werken op de molen haar lust en leven is, is aan alles te merken. Glimlach van oor tot oor, niet uitgepraat raken over haar fascinatie voor de geluiden, de geur en de draaiende assen en tandwielen boven haar hoofd. En tot slot dat het haar niet kan schelen dat het meel niet allemaal in een zak terecht komt, maar ook in het haar en op haar kleren.
Kirsten Boer
Glimlach van oor tot oor en meel overal. Het deert Kirsten niet © Omroep Zeeland
"Ik was van jongs af aan al geïnteresseerd in molens en ik ben opgegroeid vlakbij een molen. Nooit geweten dat er een opleiding voor was en toen ik dat hoorde, heb ik mij meteen ingeschreven en was ik meteen enthousiast."
Ze heeft niet de droom om ooit een eigen molen te hebben. "Wat voor dromen kan je hebben als dit al genoeg voldoening brengt, dus als dit blijft zoals het gaat dan zou dat alleen al fantastisch zijn."
En aan iedereen die overtuigd wil worden om ook voor de opleiding te kiezen of wil weten wat er zo mooi is aan het werken op en met een molen, heeft Kirsten dit te zeggen: "Kijk om je heen. Je wordt vanzelf verliefd."