Obers worden klaargestoomd voor druk toeristenseizoen

Vijftien obers werden vandaag in Koudekerke klaargestoomd voor het drukke toeristenseizoen tijdens de workshop 'OBER! OBER!'. Op dagen dat de zon schijnt, het terras vol zit en gasten klagen over dat het allemaal lang duurt, kan de gastvrijheid er nog weleens bij inschieten. Cursusleiders Stijn van Boxtel en Jordy van Heese gaven de nodige tips en tricks om het hoofd in deze situaties koel te houden.
Obers leren gastvrij te blijven, zelfs in stressvolle situaties
In groepjes werkten deelnemers met elkaar samen om tot de definitie van gastvrijheid te komen. "Altijd blijven lachen, een praatje maken met de mensen, ook al ken je ze niet", zegt serveerster Sharon Meedendorp. De ervaringen van verschillende situaties die de cursisten hebben meegemaakt, is voor velen erg leerzaam. "Dat hoor je normaal gesproken niet zo vaak. Ik merk dat iedereen het er wel over eens is om een thuisgevoel voor de gast te creëren en diegene op z'n gemak te stellen", voegt Jeremy Wouters eraan toe.

Even knikken

Na vier uur is de cursus afgelopen en zijn de obers volgens Van Boxtel klaar om de theorie in de praktijk te brengen. "Het belangrijkste wat ik ze wil meegeven, is om zelfs in stressvolle situaties toch aandacht te geven aan iedere gast. Je ziet vaak dat medewerkers dan naar de grond kijken en de glazen snel afruimen, maar je moet altijd de mensen blijven aankijken en een klein knikje in hun richting geven. Zeggen dat je straks bij ze komt, kan al voldoende zijn. Die kleine dingen maken het verschil en daar focussen we op."
Workshop OBER OBER
Stijn van Boxtel en Jordy van Heese uit Vlissingen reizen heel Nederland door om obers gastvrijer te maken © Omroep Zeeland
Voor de cursusleiders was dit de eerste cursus in Zeeland naar aanleiding van hun gelijknamige boek 'OBER! OBER!'. "De reacties op ons boek waarin we diverse tips geven aan obers waren ontzettend positief waardoor we besloten hier een training aan te koppelen", vertelt Van Boxtel.
Stilzitten doen de mannen niet want ze reizen deze zomer nog het hele land door om meer trainingen te geven. "Gastvrijheid is ontzettend belangrijk in de horeca. Door dit goed op orde te hebben, komen de gasten terug. Zelfs in vervelende situaties waarbij de gast een klacht heeft, is het van belang om dit niet persoonlijk op te vatten, maar te zien als een kans voor het bedrijf om te verbeteren", aldus Van Boxtel.