Anneke is ritueelbegeleider: 'Op de een of andere manier heb ik iets met de dood'

Anneke Duvekot-Bimmel is bijna dagelijks met de dood bezig, want zij is 'ritueelbegeleider'. Zij leidt begrafenis- en crematierituelen, maar op een andere manier dan een dominee of een pastoor dat zou doen, namelijk meestal niet-religieus. "Het is goed als mensen na de uitvaart zeggen: het klopte."
Van een baan in het onderwijs naar ritueelbegeleider
"Ik sta voor een deur en ken de mensen soms helemaal niet. Ik druk op de bel en na tien minuten is het alsof je vrienden bent. Dat klinkt misschien raar, maar de gesprekken over koetjes en kalfjes ben je al heel snel voorbij in dit beroep."

Beroep in opkomst

Aan het woord is Anneke Duvekot-Bimmel (59) uit Middelburg. Jarenlang werkte zij als onderwijsadviseur bij een pedagogisch centrum, maar vier jaar geleden koos ze voor een beroep dat tegenwoordig in opkomst is: ritueelbegeleider.
Anneke Duvekot-Bimmel tijdens een uitvaartplechtigheid
Anneke Duvekot-Bimmel tijdens een uitvaartplechtigheid, Foto: Gwendolyn Pieters © Gwendolyn Pieters
Duvekot-Bimmel verklaart die toenemende populariteit door de ontkerkelijking en secularisering, een ontwikkeling die ook in Zeeland gaande is. "Ik ben eigenlijk de niet-kerkelijke variant van een dominee, een pastoor of een priester." Overigens is ze persoonlijk wel aangesloten bij een kerk.
"Ik ben ritueelbegeleider bij leven en bij afscheid. Dat houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de inhoud bij een uitvaart, maar soms doe ik ook huwelijksplechtigheden." Anneke Duvekot-Bimmel is zelfstandige zonder personeel (zzp). Haar bedrijf heet Zeeuws Licht.

Geen uitvaartondernemer

Zij benadrukt dat ze niet verantwoordelijk is voor de praktische zaken tijdens een crematie of begrafenis. Daarvoor is de uitvaartondernemer.
Op de een of andere manier heb ik iets met de dood. Hoe raar of luguber dat misschien ook klinkt."
Anneke Duvekot-Bimmel, ritueelbegeleider
Tijdens haar werk in het onderwijs had Anneke Duvekot-Bimmel regelmatig te maken met docenten of leerlingen die overleden. Dat bepaalde uiteindelijk haar carrièreswitch.

Zoekende

"Ik was zoekende", zegt Duvekot-Bimmel over haar keuze. "Op de een of andere manier heb ik iets met de dood. Hoe raar of luguber dat misschien ook klinkt. Ik liep er niet voor weg." Ze ging een opleiding volgen tot ritueelbegeleider en inmiddels leidt ze zelf mensen op.
Anneke Duvekot-Bimmel tijdens een uitvaartplechtigheid
Anneke Duvekot-Bimmel tijdens een uitvaartplechtigheid, Foto: Stefan Oosterbaan © Stefan Oosterbaan
Een ritueelbegeleider maakt mensen mee die door het overlijden van een geliefde leven op de toppen van hun emoties. "Ik ben zelf geen twintig meer. Dat scheelt," zegt Anneke Duvekot-Bimmel. "Wat mensen me vertellen bij het voorbereidende gesprek raakt me dikwijls. Dat zien ze en dat leg ik dan uit. Ik ben ook een echtgenote, een moeder, een zus en een dochter. Bij de uitvaartplechtigheid zullen mensen meestal minder emoties bij me zien."

Veel voor mensen betekenen

Omgaan met dood en overlijden is moeilijk, maar je kunt ook veel voor mensen betekenen. "Een uitvaart is geslaagd als ik recht heb gedaan aan de persoon die is overleden. Als familieleden en naasten zeggen: het klopte met wie hij of zij was. Die twee moeten in evenwicht zijn. Dan is het goed."