'Plasticvervuiling van de Westerschelde relatief eenvoudig te voorkomen'

Plasticvervuiling van de Westerschelde kan relatief eenvoudig worden voorkomen. Dat zegt de Plastic Soup Foundation, een milieuorganisatie die zich inzet tegen plasticvervuiling. In de Westerschelde drijven veel kleine, plastic korreltjes die vrijkomen bij de productie van plastic in de havens van Antwerpen en Zeeland.
nurdles
Een handjevol nurdles gevonden langs de Westerschelde © Omroep Zeeland
Als je weet waar je op moet letten, zie je de plastic bolletjes overal langs de Westerschelde liggen. "Die worden met miljarden per dag gemaakt en die lekken uit de keten", vertelt Jeroen Dagevos, onderzoeker van de Plastic Soup Foundation. Vooral tijdens het vervoer komen er veel bolletjes in de natuur terecht. "Vrachtwagens gaan onder hoge torens staan, waaruit deze bolletjes in de wagen worden gestort. Daarbij stuiteren er ook bolletjes naast en op de vrachtwagen", legt Dagevos uit. Als de vrachtwagen dan het terrein verlaat, komen die bolletjes in de natuur terecht.

Netter werken

Dat klinkt als een overzichtelijk probleem. Volgens Dagevos is een oplossing dan ook relatief eenvoudig. "Het is op te lossen door netter te werken en door te zorgen dat die korrels van de vrachtwagens af zijn als zij het terrein verlaten", aldus de onderzoeker. "Dat is minimaal wat er moet gebeuren in onze ogen."
Jeroen Dagevos Plastic Soup Foundation nurdles Westerschelde
Jeroen Dagevos op zoek naar nurdles langs de Westerschelde © Omroep Zeeland
Een praktische oplossing zou kunnen zijn de vertrekkende vrachtwagens schoon te blazen of vegen. Daar zitten natuurlijk wel kosten aan vast. "Je moet wel zo'n installatie neerzetten", zegt Dagevos. "Maar als je een verantwoord bedrijf bent, moet je dat gewoon doen."

Aangezien voor voedsel

Die nurdles, zoals de bolletjes eigenlijk heten, vormen een groot probleem voor de natuur. "Ze worden aangezien voor voedsel", legt Dagevos uit. "Ze zijn al aangetroffen in vissen en vogels." Uiteindelijk slijten die nurdles, worden het micro- of zelfs nanoplastics, en komt het ook in het bloed van mensen terecht. "Het is niet dat het onschuldig is en je het onbeperkt kan laten lekken", verzucht Dagevos. "Je moet het gewoon beheren."
Op dit moment zijn de regels om plasticvervuiling te voorkomen te vrijblijvend, vindt Dagevos. "Die zouden er wel moeten komen. Er moet echt een verbod op het weglekken van plastic komen."

Industrie neemt maatregelen

Bedrijven als Dow en Katoen Natie zeggen er alles aan te doen om het weglekken van de nurdles te voorkomen. Er zijn op het industrieterrein in Hoek al de nodige maatregelen genomen. Zo is er een afblaasinstallatie geplaatst die vrachtwagens schoon blaast voordat ze wegrijden en een filter geïnstalleerd om korrels die toch met het regenwater richting de Schelde stromen op te vangen. Daarnaast rijden er regelmatig stofzuigerauto's langs de bermen van het industrieterrein in Hoek om toch gelekte nurdles uit de bermen op te zuigen.
Dow heeft daarnaast bijvoorbeeld nog speciale veegmachines aangeschaft om gelekte bolletjes op te ruimen. Bij Katoen Natie liggen plannen om de komende jaren vervuiling verder tegen te gaan.