Vlissingen zet streep door vluchtelingenopvang op cruiseschip

In Vlissingen is de opvang van ruim duizend asielzoekers op een cruiseschip van de baan. Het college van burgemeester en wethouders zegt zich onvoldoende gesteund te voelen door de gemeenteraad.
Het terrein bij de oude marinekazerne in Vlissingen
Het terrein bij de oude marinekazerne in Vlissingen © ANP
Het was een zwaar besluit, meldt de gemeente. "Het college heeft geworsteld met de afweging die gemaakt is omdat de situatie die in Ter Apel is ontstaan zeer schrijnend is en Vlissingen een van de weinige zeehavens in Nederland is met ruimte voor een cruiseschip."

Alles in werk gesteld

De afgelopen tijd heeft de gemeente naar eigen zeggen, samen met North Sea Port, er alles aan gedaan om de komst van een cruiseschip voor de opvang van asielzoekers te kunnen faciliteren. Dat gebeurde in overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
De eerste asielzoekers zouden rond 1 september aan boord gaan. Het college stelde strenge voorwaarden, waarmee het ministerie van Justitie en Veiligheid bereid was akkoord te gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om voldoende politietoezicht en huisartsen.
De gemeenteraad stemde afgelopen donderdag met een kleine meerderheid voor de komst van de ruim duizend asielzoekers. Verzet tegen de komst van het cruiseschip werd geleid door de POV (Perspectief op Vlissingen). "Het wordt Ter Apel 2", zei fractievoorzitter Pim Kraan.

Grote partijen tegen komst cruiseschip

Ook de PSR, de grootste coalitiepartij, was geen voorstander van de komst van het schip. "Het blijft een kamp met te veel mensen op een te kleine ruimte. Het is net als met kippen, die gaan elkaar pikken, de irritatie neemt toe", aldus Alex Achterhuis.
John Dooms, fractievoorzitter van de LPV, de tweede partij in Vlissingen, zag het schip liever aan Vlissingen voorbij varen, maar stemde toch in, omdat Vlissingen voorwaarden kon stellen op het gebied van veiligheid. "Daarom accepteer ik de komst van het schip met pijn in mijn hart."
De kritiek van de verschillende partijen heeft het college er uiteindelijk doen toe besluiten een streep door de vluchtelingenopvang op het cruiseschip te zetten. "De bedenkingen die door de gemeenteraad als volksvertegenwoordiger op tafel zijn gelegd, wogen zwaar mee in het uiteindelijke besluit."