Zeeuwse horeca doet het stukken beter dan in de rest van het land

In Zeeland staan een stuk minder horecazaken te koop dan verwacht. De grote klap die verwacht werd na de coronacrisis is voorlopig uitgebleven. Grootste oorzaken: de lockdowns vielen in het laagseizoen en toeristen besteden meer dan in het verleden.
Internationaal horecapersoneel
De Zeeuwse horeca doet het stukken beter dan in de rest van het land © Omroep Zeeland
De angst was groot bij de Zeeuwse horeca. Als de steunmaatregelen van de overheid na de coronacrisis weg zouden vallen dan was de verwachting dat er veel zaken failliet zouden gaan. Maar ongeveer een half jaar na de laatste lockdown gaat het opvallend goed met de Zeeuwse horeca.

Zeeland positieve uitzondering

En dat is bijzonder want landelijk is dat zeker niet het geval. De NOS berekende dat er ruim een kwart meer horecazaken te koop staan dan een jaar geleden. Zeeland doet niet mee aan die trend. Hier staan ongeveer evenveel zaken te koop als vorig jaar.

Spaarpotje voor de winter

De heropening in 2021 kwam voor de Zeeuwse horeca op een goed moment, vlak voor de zomer. Bart Brinkman: "De Zeeuwse horeca is gewend dat het geld in de zomer verdiend moet worden zodat je een potje hebt voor de winter. Dat heeft geholpen bij het overleven."
Diezelfde Brinkman was vorig jaar nog bang voor een golf van te koop staande horecapanden. De verwachting was dat veel zaken overeind werden gehouden door de overheidssteun. "De toeristen die komen hebben bijvoorbeeld vorig jaar maar ook nu nog, veel geld uitgegeven. En dus draaiden veel horecazaken een goed seizoen."
Drukte bij Eb&Vloed in Renesse
Drukte bij Eb&Vloed in Renesse © Julianahoeve
De horeca op vakantiepark Julianahoeve in Renesse merkt dat ook, aldus uitbater Remco de Waal: "In de zomer is er geen corona zo lijkt het. De afgelopen jaren trouwens ook al niet. Mensen hebben in de zomer nooit de hand op de knip gehad en laten het geld goed rollen. Er is veel behoefte aan ontspanning en op een of andere manier ook aan geld uitgeven. Dat geldt trouwens zowel voor Duitsers als Nederlanders. Een bijkomend voordeel is dat in Duitsland de schoolvakantie al heel vroeg is begonnen dus in Zeeland profiteren we dit jaar van een extra lang seizoen."

Niet alleen maar hosanna

Vanzelfsprekend is het niet allemaal hosanna in de Zeeuwse horeca. Uitdagingen zijn er genoeg, op het gebied van personeel maar ook de constant stijgende prijzen kunnen zorgen voor negatieve gevolgen. Al merken ondernemers daar deze zomer nog niet zo veel van.

Keuzes maken

Frank de Reu van Strandpaviljoen Puur in Groede en ook de Zeeuwse voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland zegt dat mensen zich niet laten weerhouden door de hogere prijzen: "Wel verkopen we wat vaker een huiswijn dat een duurdere fles maar over het algemeen besteden mensen heel goed. Ik ben wel benieuwd hoe het na de zomer zal gaan. Dan is het vakantiegeld op en zien mensen opeens dat de energieprijzen omhoog gegaan zijn, alles duurder is geworden en dan moeten ze maken. Horeca en detailhandel zullen dat wel gaan voelen in het laatste kwartaal van het jaar ben ik bang."