Informatiepunt over verdronken dorpen op Oesterdam geopend

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de verdronken dorpen in Zeeland kan sinds kort terecht op de Oesterdam. Bij de Bergse Diepsluis is een informatiepunt gebouwd waar het verhaal uit de doeken wordt gedaan van de dorpen die door het water zijn verzwolgen.
verdronken dorpen
Het informatiepunt biedt uitzicht op het verdronken land van Zuid-Beveland © Omroep Zeeland
De locatie van het informatiepunt is bewust gekozen. Ooit lag daar Reymerswael, in de late middeleeuwen de derde handelsstad van Zeeland.

Veenafgravingen voor winning van zout

Rond de informatiezuilen staan metalen spades als verwijzing naar de veenafgravingen in Zeeland. Het veen werd gebruikt voor de winning van zout. Door de afgravingen verzakte de bodem waardoor Reymerswael steeds kwetsbaarder werd voor overstromingen. De laatste overblijfselen van de stad verdwenen begin achttiende eeuw in de golven.
Informatiepunt verdronken dorpen
Het informatiepunt is makkelijk bereikbaar met de auto en de fiets © Omroep Zeeland
Zeeland telt 250 verdronken dorpen. Volgens de provincie behoren ze tot het DNA van onze regio. Eerder liet de provincie al een monument voor de dorpen ontwerpen dat sinds 2009 vlak buiten Colijnsplaat langs de Oosterschelde staat.

Donderdag geopend

Het informatiepunt bij de Bergse Diepsluis kost de provincie 85.000 euro. De gemeente Tholen betaalde 5.000 euro mee. De nieuwe toeristische attractie op de Oesterdam is donderdag geopend door gedeputeerde Anita Pijpelink en wethouder Frank Hommel.