Prijs elektriciteit kerncentrale booming: vier miljoen euro per dag

Bijna vier miljoen euro. Dat is de marktwaarde van de elektriciteit die de kerncentrale in Borssele dagelijks produceert. Dat is meer dan tien keer zo veel in vergelijking met enkele jaren geleden. EPZ, het bedrijf dat de kerncentrale exploiteert, zou graag zien dat de enorme winst wordt gebruikt voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Zeeland.
Kerncentrale in Borssele
Kerncentrale in Borssele © ANP
De prijs van elektriciteit is enorm gestegen. Een paar jaar geleden was die op het laagste punt 3 cent per kilowattuur, nu is de prijs 35 cent per kilowattuur. De elektriciteit die de kerncentrale in Borssele dagelijks produceert is daardoor veel meer waard geworden.

Omzet tien keer zo hoog

"Wij produceren altijd dezelfde hoeveelheid stroom", legt Wolters uit. Hij is algemeen directeur van EPZ, het bedrijf dat de kerncentrale exploiteert. "Maar als je kijkt naar de omzet die we vandaag hebben met onze elektriciteitsprijs, dan loopt dat tegen de vier miljoen euro per dag. Een paar jaar geleden was dat ongeveer 300.000 euro per dag, een aanzienlijk verschil dus."
Vorig jaar was de dagelijkse omzet al gestegen naar zo'n 825.000 euro. Maar dit jaar is die dus bijna vijf keer zo veel.
Directeur kerncentrale over enorme prijsstijging elektriciteit
EPZ profiteert niet direct van de gestegen prijzen. De winst gaat naar de aandeelhouders van de kerncentrale en dat zijn PZEM (met 70 procent van de aandelen) en RWE (met 30 procent van de aandelen). EPZ krijgt alleen de kosten vergoed.
De directeur van de kerncentrale heeft dus geen invloed op waar de winst voor wordt gebruikt, maar hij zou graag zien dat het geld wordt gebruikt voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Zeeland: "Dat is natuurlijk wat wij het allerliefste zouden zien, namelijk, dat de winst van de kerncentrale geïnvesteerd zou worden in een nieuwe centrale."
Rob Jetten
Rob Jetten in gesprek met Zeeuwse bestuurders en mensen van het bedrijfsleven in april van dit jaar. Ook de wens voor nieuwe kerncentrales in Zeeland kwam toen ter sprake. © Omroep Zeeland
Wolters houdt wel wat slagen om de arm als het gaat om de kans dat dat ook daadwerkelijk zal gebeuren. "Het kabinet is nu aan zet om een geschikte locatie te zoeken. Ik verwacht dat Borssele daar uiteindelijk uitkomt als beste locatie. Daarna gaan we verder met onze plannen."
Het is de verwachting dat minister Jetten van Klimaat en Energie dit najaar een besluit neemt over de locatie van twee nieuwe kerncentrales in Nederland.
Een grote reservepot maakt de bouw van een nieuwe kerncentrale makkelijker.
Carlo Wolters, algemeen directeur EPZ
Als het Borssele wordt, dan nog bepalen de aandeelhouders - PZEM en RWE - wat er met de winsten gebeurt. PZEM is voor de helft van de provincie en voor de andere helft bijna helemaal van de Zeeuwse gemeenten. Het wordt dus een politieke keus.

1,5 miljard per jaar

Wellicht vinden de aandeelhouders dat het dividend ook voor andere zaken kan worden gebruikt, maar Wolters heeft goede hoop. "Voor de goede orde: onze aandeelhouders gaan erover hoe zij hun geld willen besteden. Maar als er een grote reservepot zou zijn, dan maakt dat de bouw van een nieuwe kerncentrale wel makkelijker."
Een reservepot opbouwen zou moeten lukken leert een snelle rekensom, want een dagwaarde van 4 miljoen levert per jaar 1,5 miljard euro op.