Bontbekpleviertjes overleven door simpele vondst, een pallet hout

Houten pallets lijken er voor te zorgen dat de jongen van de bontbekplevier eindelijk volwassen kunnen worden op het strand bij Oostkapelle. De bijzondere vogel overleefde voorgaande jaren de jongfase niet, omdat ze mogelijk een schuilplaats misten.
Bontebekplevier pallet
Marcel Klootwijk bij een houten pallet © Omroep Zeeland
De pallets lijken op het eerste gezicht aangespoeld hout, maar wie er naartoe stapt ziet een bordje en stickers met info. 'Niet verplaatsen aub, in gebruik voor vogelbescherming.'
"Ze kunnen er onder kruipen bij slecht weer, of wegkruipen voor een groep meeuwen, die ze wil opeten," vertelt Marcel Klootwijk van Het Zeeuwse Landschap. "Als ze jong zijn kunnen ze nog onder de vleugels van moeders kruipen, maar dat kan nu niet meer omdat ze wat groter zijn."
Het idee is ontstaan door vrijwilliger Jos Boot. Hij zag vaker dit soort toepassingen met pvc buizen of dakpannen op broedvogeleilanden. Voor de kwetsbare vogels waren al langer kooien over de nesten gezet. Dat ging de afgelopen jaren goed, maar wanneer de jongen uit het ei komen zijn ze kwetsbaar. Er was dan ook maar amper een bontbekpleviertje die de eerste maanden overleefde.

Het lijkt te werken

Bij een rondgang over het strand van Oostkapelle ziet Marcel Klootwijk twee jongen lopen. "Zo groot heb ik ze hier nog nooit gezien, dus het lijkt te werken." De snel lopende jongen zijn een paar weken oud en goed op weg om volwassen te worden.
Volgens Klootwijk zijn het nog een paar spannende weken. "Nog even en dan kunnen ze vliegen. Dat is het moment dat ze niet meer gepakt worden door andere beesten." Wanneer dat lukt zou het dus voor het eerst zijn dat de jonge bontbekpleviertjes volwassen worden op het strand van Oostkapelle. Waarschijnlijk zijn de pallets het geheim voor dat succes.
Bontbekplevier
Bontbekplevier © Natuurmonumenten