Laatste boerenactie voor oogstseizoen, boeren in colonne over Walcheren

Zo'n 30 tot 40 tractoren reden vanmiddag in colonne van Grijpskerke naar Vrouwenpolder. Bij Serooskerke staken ze rond 15.15 uur de N57 over, waardoor het verkeer even moest wachten. Met het oogstseizoen voor de deur, wilden de boeren vanmiddag nog een keer hun onvrede uiten over het stikstofbeleid van het kabinet.
Voorlopig laatste boerenactie op Walcheren: want te druk met oogsten
Ook boer Gerhard de Visser uit Aagtekerke reed mee. "We willen aan de inwoners en toeristen laten zien dat het echt een zorgelijke toestand is voor de landbouw." Zelf is hij melkveehouder. "Reductie betekent bij mij halvering van mijn bedrijf, zoals het er nu naar uitziet. Dat is zeer ingrijpend voor ons gezin."
Hij begrijpt best dat er iets moet gebeuren rondom het stikstofprobleem, maar: "Het kabinet volgt alleen de wetenschap die in het eigen straatje past. Er bestaat ook wetenschap die zegt dat het op een andere manier kan. Voor ons zijn de gevolgen zo groot dat je eerst goed uitgezocht wil hebben hoe groot het werkelijke probleem is en of er geen andere opties mogelijk zijn. Daar willen wij ons hard voor maken."
Landelijke actie
De actie van de Walcherse boeren was een gevolg van een oproep van Agractie. Die boerenactiegroep riep eerder op om Nederland vanmiddag een kwartier plat te leggen. Volgens Agractie is er "duidelijk gehoor gegeven aan de oproep om solidariteit te tonen met de boeren", zegt Bart Kemp van de boerenactiegroep. Hij baseert zich op "de hoeveelheid reacties en beelden" die hij binnenkrijgt na de kwartier durende actie vrijdagmiddag.
Onder meer op de A1, A50 en A28 reden vrachtwagens en trekkers langzaam en blokkeerden ze wegen. De acties zorgden voor flinke vertragingen. Hoewel het verkeer op de meeste plekken weer begint te rijden, voorspellen de ANWB en Rijkswaterstaat dat de vrijdagspits er nog last van zal hebben.
Voor de rest van de vrijdag heeft Agractie geen nieuwe plannen meer voor acties, aldus Kemp.
De komende weken wordt het boerenprotest wat rustiger, denken de boeren. "Het is oogstperiode en bij ons gaat het werk voor alles", zegt ook De Visser. "We kunnen niet de oogst laten vergaan omdat we actie voeren. Werk kan niet wachten."
De afgelopen tijd waren er in Zeeland veel boerenprotesten, die zonder problemen verliepen. Zo trokken gisteravond nog zo'n vijftig boeren met hun trekkers over Noord-Beveland, kwamen er vorige week vrijdag zo'n tachtig naar de Abdij in Middelburg en bezochten boeren twee dagen daarvoor de gemeenteraadsvergaderingen in Veere en Sluis.
Begin juli reden boeren rondjes op de rotonde in Hulst en eind juni werd er op een landelijke actiedag op verschillende plekken in Zeeland door boeren geprotesteerd.