Ronde van Zierikzee voorgoed gefinisht

De afgelopen jaren ging de wielerronde van Zierikzee niet door vanwege corona en nu trekt de organisatie definitief de stekker uit een van de belangrijkste criteriums van Zeeland. Niet door een gebrek aan geld of vrijwilligers, maar door een gebrek aan amateurwielrenners. "Wij gaan niet voor twintig coureurs een ronde houden", zegt voorzitter Raymond Tolhoek van de Stichting Wielersport Zierikzee.
Wielerronde in Zierikzee
De wielerronde van Zierikzee in 2018 © Nella Padmos
"Ik heb gehoord dat sinds corona het aantal licentiehouders is gehalveerd", vertelt Tolhoek. Die ontwikkeling dateert trouwens al van voor de pandemie. "Toen ik zelf fietste in de jaren tachtig en negentig had je in Zeeland veertig of vijftig wedstrijden. Hoeveel zijn er nog van over? En bij de laatste criteriums, die van Sint Jansteen en Kruiningen, stonden slechts dertien of achttien coureurs in de einduitslag."
De afname van het aantal amateurwielrenners is lastig te begrijpen want er zijn meer fietsers dan ooit. "Dat klopt", zegt Tolhoek, "maar dat zijn recreatieve fietsers. En die recreatiemarkt is nog steeds groeiende."

Giro di Schouwen-Duiveland

De Stichting Wielersport wil daarom het andere evenement dat ze organiseert de toertocht Giro di Schouwen-Duiveland verder uitbreiden. "We hadden afgelopen mei al een feesttent met muziek een biertafel en de verkoop van pizza. Dat gaan we verder uitbreiden. Het moet echt een wielerfeestdag worden. Er komt waarschijnlijk ook een graveltocht en een langere afstand voor getrainde fietsers."
De wielerronde die altijd in augustus op de kalender stond tijdens de Havendagen van Zierikzee zou vanaf volgend jaar samenvallen met de Giro di Schouwen-Duiveland. De ronde van Zierikzee, die in 2018 nog werd gewonnen door Antwan Tolhoek - inderdaad de neef van - heeft 36 edities gekend.