Inburgeren én ontspannen door een week vakantie in Burgh-Haamstede

Dertien jonge statushouders zijn een week op vakantie in Burgh-Haamstede: jongeren die gevlucht zijn naar Nederland en een verblijfsvergunning hebben gekregen. De vakantieweek heeft meerdere doelen: inburgeren, je thuis gaan voelen en natuurlijk ook gewoon lekker ontspannen.
Inburgeren én ontspannen door een week vakantie in Burgh-Haamstede
Vandaag ging de groep naar het strand om te korvissen. Met een visnet sleep je over de bodem van de zee. Nadat de mannen het water uit kwamen zat het net vol met zeewier en krabbetjes. "Ik vind het mooi, voor mij is het de eerste keer op het strand en ik ben blij. Er zijn zoveel aardige mensen, het is fijn om op vakantie te zijn", zegt de 20-jarige Amin. Ondanks dat hij de onderwaterwereld indrukwekkend vindt, duikt hij liever de zee in. "Ik ga nog even zwemmen, dat vind ik nog leuker."

Stressvolle periode achter de rug

De vakantieweek is georganiseerd door een aantal lionsclubs. "De jongeren hebben vaak een stressvolle periode achter de rug en daarom willen we ze met deze vakantie wat ontspanning aanbieden en ook tools voor een geslaagde inburgering", zegt initiatiefnemer Leander Boumans.
vakantie jonge statushouders
De mannen leren op het strand van Burgh-Haamstede wat er allemaal in de zee leeft © Omroep Zeeland
Toch draait niet alles om ontspanning, de jongeren wordt ook gevraagd na te denken over hun toekomst. "Ze zullen moeten nadenken over hun ambities en hoe ze die kunnen verwezenlijken. Wij kunnen ze daar in deze week namelijk bij helpen", vertelt Boumans.
Veel jongeren hebben hier al wel een goed beeld van. "Ik wil verpleegkundige worden, dat lijkt me erg leuk", zegt Amin. Hij woont inmiddels twee jaar in Nederland en komt uit Syrië, net als de 22-jarige Safoan die tandarts wil worden. "Het is moeilijk voor mij, maar ik ga het proberen. Ik wilde dit al toen ik jong was, het is echt mijn droom om tandarts te worden."

Proefproject

De zevendaagse vakantie is een proefproject. Gehoopt wordt het ook landelijk te kunnen gaan organiseren. VluchtelingenWerk noemt de vakantie een unieke kans, omdat er volgens de organisatie weinig voor deze doelgroep van jonge statushouders wordt georganiseerd.