Gertjan zwemt Walcheren rond voor het goede doel: 'Blij dat ik er ben'

Gertjan Nieuwenkamp uit Middelburg zwemt vandaag Walcheren rond. Hij is om 05.00 uur vanochtend gestart in Vlissingen en zwemt in totaal zo'n vijftig kilometer. Hij doet het om zichzelf uit te dagen, maar ook om geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding.
Gertjan zwemt Walcheren rond voor het goede doel
Een van de zwemvrienden van Nieuwenkamp is ernstig ziek, dus zamelt hij geld in voor onderzoek naar kanker en 'knokt een dag mee'. Rond 10.00 uur maakt de zwemmer bij de Veerse Gatdam de oversteek van het Veerse Meer naar de Noordzee.

Veel kwallen, soort pudding

"Het gaat eigenlijk heel goed", zegt Gertjan als hij uit het water komt. "We zitten helemaal op schema!" De omstandigheden zijn ideaal volgens de zwemmer: windkracht 2 en geen golven. Wel zaten er erg veel kwallen in het Veerse Meer. "Het was een soort pudding waar je doorheen zwemt", lacht hij.
Gertjan Nieuwenkamp komt net uit het water bij de Veerse Gatdam
Gertjan Nieuwenkamp komt net uit het water bij de Veerse Gatdam © Omroep Zeeland
Familie en vrienden helpen hem de dam over. Ze zijn apetrots. "Hij had nog volop praatjes toen hij uit het water kwam en zo ken ik hem ook", zegt Marieke, de vrouw van Gertjan. Dat is een goed teken volgens haar: "Als hij niet meer praat dan gaat het niet goed."
Ook zoon Sverre heeft er alle vertrouwen in dat zijn vader de tocht kan volbrengen. "Dat haalt hij wel hoor!"

Twaalf uur later....

En zoon Sverre heeft gelijk gekregen, want aan het eind van de middag komt Gertjan aan in Vlissingen na een zwemtocht van zo'n twaalf uur. "Ik voel me goed, het was in alle opzichten een topdag", zegt de zwemmer als ie uit het water komt. Hij heeft nu nog nergens pijntjes, maar sluit niets uit voor morgenochtend.
Finish zwemtocht Walcheren
Gertjan heeft 2.469 euro opgehaald voor KWF Kankerbestrijding © Omroep Zeeland
Van zijn dochter krijgt Gertjan een bord overhandigd met het eindbedrag van zijn actie: 2.469 euro. "Fantastisch!", reageert hij. Een nog trotsere echtgenote staat naast hem en ziet dat hij nog steeds kan praten, dus dat is goed nieuws.

Even niet zwemmen denken

"Ik ben blij dat ik er ben. Ik moet even een hele week niet aan zwemmen denken", zegt Gertjan nuchter na zijn tocht. "En sportgelletjes ga ik het komende half jaar ook niet meer eten..."
Zijn zwemtocht van vijftig kilometer zit erop. Gertjan: "Ik ga twee weken lang met een enorme glimlach op mijn gezicht lopen denk ik."