Zakken vol dode vogels langs Walcherse kust: 'Wij vechten voor de volksgezondheid'

De Stichting Dierenwelzijn Walcheren heeft zondagavond zakken vol vogels geruimd langs de Walcherse kust. Zowel op als langs het water lagen of dreven vogelkadavers, voornamelijk bergeenden en meeuwen. De vogels zijn overleden aan de vogelgriep. Volgens Jolanda Lichtenberg is het ruimen van de dieren tijdens de zomerhitte extra belangrijk door de besmettelijkheid van de ziekte. "Wij vechten voor de volksgezondheid."
In totaal zijn ruim honderd vogels met vogelgriep geruimd door de Stichting Dierenwelzijn Walcheren, dat bij de actie samenwerkte met de Stichting Strandexploitatie Veere, de Strandwacht Vlissingen en de gemeente Vlissingen. Naast dode dieren werden een aantal zieke en/of zwaargewonde vogels gevonden. Die zijn bij een dierenarts geëuthanaseerd om verdere verspreiding van de vogelgriep te voorkomen.

Volksgezondheid

Stichting Dierenwelzijn Walcheren spreekt van een trieste aanblik en zegt dat het ruimen de medewerkers niet in de koude kleren is gaan zitten. Lichtenberg verwacht dat het op korte termijn nog een keer nodig is om dode en zieke dieren langs de Walcherse kust te verwijderen. "En nu het strandweer is, is dat ook extra belangrijk. Onze mensen werken in witte pakken, omdat ook mensen met de vogelgriep besmet kunnen raken. Daarom is het nu extra belangrijk dat de vogels geruimd worden. Wij vechten voor de volksgezondheid."

De Stichting waarschuwt mensen die vogels langs de kust zien liggen. "Wees voorzichtig, raak de kadavers niet met blote handen aan en let ook op uw kinderen en/of honden!."