Oranje vlaggetjes hebben (nog) niet geholpen, geen glasvezel buitengebied Zeeuws-Vlaanderen

Er hebben zich niet voldoende huishoudens aangemeld voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Zeeuws-Vlaanderen. Om de aanleg te starten, moest minimaal 40 procent van de huishoudens zich aanmelden. Dat kon tot vandaag en de teller is blijven steken op 31 procent. Toch betekent dit nog niet het definitieve einde van het project.
Glasdraad Zeeuws-Vlaanderen
Aangemelde adressen kregen een oranje vlaggetje, om andere huishoudens over te halen © Omroep Zeeland
Dat GlasDraad Zeeuws-Vlaanderen nu niet voldoende aanmeldingen binnen heeft, betekent nog niet het definitieve einde van het project. "De komende dagen gaan we ons opsluiten in een hok, en bekijken wat we gaan doen", legt Martijn Betlem van het bedrijf uit.
Op tafel liggen nog drie opties. "Het wordt of een nee, of we verlengen de inschrijftermijn, of we gaan wel beginnen met de aanleg en bekijken wie we dan wel en niet van glasvezel kunnen voorzien." Bij die laatste optie tellen ook praktische zaken mee, zoals de betaalbaarheid van de aanleg voor GlasDraad Zeeuws-Vlaanderen.
Glasdraad Zeeuws-Vlaanderen
De oranje vlaggetjes kleurden het straatbeeld in Zeeuws-Vlaanderen © Omroep Zeeland
Overal zie je ze als je door het buitengebied of een kleinere plek in Zeeuws-Vlaanderen rijdt: de oranje-witte vlaggetjes in voortuinen of bermen. De vlaggetjes geven aan dat de bewoner van het perceel zich heeft aangemeld voor de aanleg van glasvezel van GlasDraad Zeeuws-Vlaanderen. Tegen betaling van 200 euro voor huishoudens in de kleine kernen en 2.300 euro voor adressen in het buitengebied zouden ze sneller internet krijgen. Mits 40 procent van de huishoudens in het buitengebied daar ook voor zou kiezen.
GlasDraad Zeeuws-Vlaanderen wil hiermee in het gat springen dat providers Delta en KPN achterlieten. Deze bedrijven zijn druk in de weer om Zeeuwse plaatsen te voorzien van sneller internet via de glasvezelkabel. Maar kleinere kernen en het buitengebied van Zeeuws-Vlaanderen worden daarbij overgeslagen.
Glasdraad Zeeuws-Vlaanderen
Er zijn nog niet voldoende aanmeldingen voor het project © Omroep Zeeland
Als de komende dagen wordt besloten de aanleg toch door te laten gaan, maken huishoudens in het buitengebied de grootste kans om alsnog een snellere internetverbinding te krijgen, laat Betlem doorschemeren. Mensen die zich hebben aangemeld, worden vanavond op de hoogte gebracht.